DECA U SPORTU – PRIORITET NAJVIŠEG NIVOA

Sportskim  i rekreativnim aktivnostima u opštini Negotin, ne računajući sekcije po školama, obuhvaćeno je oko 2.300 dece i mladih koji aktivno treniraju u nekom od 31. kluba i udruženja.Dalibor Mašić, član Opštinskog veća opštine Negotin zadužen za sport i omladinu u intervjuu za nedeljnik “Timočke” ističe da dobri rezultati negotinskih sportista ne izostaju i iz godine u godinu sve su impresivniji, te je, što se lokalne samouprave tiče, razvoj omladinskog sporta i najvažniji prioritet u narednom periodu.

Šta je u proteklom periodu učinjeno na planu izgradnje i obnove sportske infrastrukture u opštini Negotin?

 

  • U proteklom periodu je učinjeno dosta na planu izgradnje i obnove sportske infrastrukture. Rešili smo neke, slobodno mogu da kažem, decenijske probleme koji su bili prisutni, a nisu se rešavali. U prošloj godini su kompletno renovirane svlačionice tj. kompletno je renoviran celi upravni objekat FK „Hajduk Veljko“ od krovne konstrukcije do vodovodne i elektro instalacije. U taj projekat je uloženo 5.063.583 dinara. Danas taj objekat izgleda potpuno drugačije sa daleko boljim uslovima. Ove godine se ušlo u projekat renoviranja gradskog bazena. Svi smo bili svedoci kako je ta zgrada izgledala, a kako izgleda danas. Radovi će se nastaviti i u sledećoj godini tako da konačan izgled i konačnu sliku ćemo imati sledeće godine. U svrhu renoviranja je uloženo iz opštinskog budžeta 33.131.280 dinara. Ali ono što bih izdvojio je to da su naši sugrađani konačno zadovoljni i da su sve reakcije bile pozitivne i pune hvale.

Koliko je sportskih klubova i organizacija registrovano u opštini Negotin i koje su sve sportske discipline zastupljene?

 

  • U Opstini Negotin je registrovan 31 klub, koji se takmiči u 15 različitih sportskih grana. Najzastupljeniji su ujedno i najpopularniji sportovi, fudbal, rukomet, košarka i odbojka. U rukometu, odbojci i košarci postoje i ženske selekcije koje se takmiče i beleže zapažene rezultate. Izdvojio bih mlađe selekcije košarkašica koje godinama beleže sjajne rezultate na svim takmičenjima i donose brojne pojedinačne i kolektivne nagrade, dok su rukometašice i odbojkašice stabilne prvoligašice. Nista manje slabije rezultate beleže gimnastički i stonoteniski klub koji su do sada našem gradu doneli pregršt medalja sa raznih takmičenja.

 

Koliko je dece i mladih obuhvaćeno programima sportskih klubova i organizacija u opštini Negotin?

 

  • Po nekim statističkim podacima koje radimo svake godine broj članova sportskih organizacija i udruženja je oko 2.300. U zavisnosti od godine broj varira od 2.250 do 2.320 članova. Opština Negotin tradicionalno svake godine, uzima učešće u Međunarodnom danu izazova. Ove godine je učestvovalo 500 dece i mladih. Prisutne su bile i osnovne škole, pored sportskih klubova, što je izuzetno bitno, znajući koliko je bitno produbiti svest kod najmlađih da se bave sportom. Ove godine je organizovan i međunarodni turnir u fudbalu za mlađe selekcije, odnosno za dečake rođene 2009. i 2010. godine, koji je okupio 25 ekipa iz Bugarske, Srbije i Kine.

 

Šta su najvažniji prioriteti razvoja sporta u opštini Negotin?

 

  • Moderne tehnologije (kompjuteri, telefoni, video igre..) uslovi života, sve više opredeljuju mlade da budu fizički neaktivni, tako se stvara utisak da je sportska aktivnost kao vid igre i zabave suvišna. To je sigurno i razlog što je uočen upadljiv pad interesovanja dece i mladih za učešće u sportskim aktivnostima. Fizička neaktivnost dece negativno utiče na njihov pravilan fizički i duhovni razvoj. To dugoročno može ugroziti njihovo zdravlje, pa su i deca u sportu prioritet najvišeg nivoa.

Koliko lokalna samouprava pomaže sportskim kolektivima i koliko za njih izdvaja?

 

  • Za redovne aktivnosti sportskih klubova, rad Opštinskog fudbalskog saveza, klubova i sportskih organizacija po mesnim zajednicama, sportskih organizacija i društava, za školski sport, rekreativni sport, za održavanje sportskih objekata i terena i Sportski savez – stručna služba, odobrena su finansijska sredstva u iznosu od 39 miliona dinara. Trudimo se da pomažemo klubovima i izađemo im u susret, uvek kada možemo i koliko je to u našoj mogućnosti. Isto tako je i na upravnim odborima klubova, da nađu dodatna sredstva koja su im potrebna za rad i funkcionisanje klubova. Zahvaljujući obostranoj dobroj saradnji, kao što sam i prethodno naveo, postigli smo značajne rezultate, posebno u gimnastici i stonom tenisu. Rukometni klub „Hajduk Veljko“, takođe je ove godine postigao fenomenalan uspeh, osvajanjem jesenje titule u Super B rukometnoj ligi, saveznom rangu takmičenja. Zahvalio bih se trenerima na odličnim rezultatima i ljudima iz Sportskog saveza na dobroj saradnji.

 

Projekat: ‘’Stanje fizičke kulture i sporta u negotinskim osnovnim školama’’, sufinansiran je iz budžeta Opštine Negotin. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

 

 

One comment on “DECA U SPORTU – PRIORITET NAJVIŠEG NIVOA

  1. Dr paunovic kaže:

    Kamo srece da je tako

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *