ZA UNAPREĐENJE FIZIČKE KULTURE 39 MILIONA DINARA

Negotin je grad sa velikom sportskom tradicijom i širokom bazom i dobrim uslovima za omasovljenje sporta. U prilog tome govori i značajna infrastruktura, počev od funkcionalne Hale sportova, koja je u vreme kad je izgrađena daleke 1970. bila treća u Srbiji. Tu su i brojni sportski tereni na otvorenom, stadion i sportske i fiskulturne sale u osnovnim i srednjim školama. Neke od njih, poput sala u osnovnim školama “Branko Radičević” i “Vera Radosavljević”, kao i gimnazijska fiskulturna sala služe i kao sale za treninge učenicima, ali i predstavnicima takmičarskog sporta. Na stadionu su građanima na raspolaganju i fudbalski, tereni za male sportova, košarku i rukomet, ali i gradski bazen.

Daleko od toga da sportske sale i objekti ne zahtevaju dodatna ulaganja i renoviranja, koja se, ipak, sistemski sprovode u skladu sa planom i programom, ali i finansijskim uslovima. Prošle godine kompletno je renoviran celi upravni objekat FK „Hajduk Veljko“ od krovne konstrukcije do vodovodne i elektro instalacije i svlačionica. U hali sportova je ranijih godina uređen mokri čvor, zamenjena podloga na terenu.

Sa 33 sportska kluba i organizacije, čije se selekcije takmiče u 15 različitih sportskih disciplina, u kojima aktivno trenira oko 2.300 članova.

-Očigledno je da u savremenom svetu sportska delatnost sve manje služi za dokolicu i zabavu, a sve je više svakodnevna potreba čoveka kao aktivnog vežbača. Stalno se i brzo povećava broj učesnika u raznovrsnim sportsko-rekreativnim aktivnostima – kaže Dušan Matejević, generalni sekretar Sportskog saveza opštine Negotin.

Ovaj savez svih sportskih organizacija, klubova i udruženja osim konstantne brige o njihovom radu, nastoji i da poboljša uslove za bavljenje sportskim aktivnostima na celoj teritoriji opštine Negotin, da unapredi rad u sportskim organizacijama, ali i da očuva stepen razvijenosti sporta u Negotinu i selima kroz rad na podizanju razvoja sporta mlađih uzrasnih kategorija, sportskih organizacija,sportskih stručnjaka, sportista…

-Naša dugoročna težnja mora biti da opština Negotin bude za sport i u sportu. Time ćemo imati privilegiju da delimo život sa zdravim generacijama, sa budućim dobrim ljudima i sa šampionima dobre volje i sporta.  Ta privilegija se mora i zaslužiti  i zato je naša obaveza da sport bude sastavni deo svakog građanina, svakog deteta i sve ih putem sporta uključiti u sve pozitivne društvene tokove i moramo ih u tome adekvatno podržati – dodaje Matejević.

Zato je tokom godine i sprovedeno više akcija sa ciljem da se poveća broj dece koja se organizovano bave sportom. Sportski savez aktivno učestvuje u organizaciji sportskih manifestacija za promociju sportova, poput tradicionalnog “Dana izazova”, koji uz mlade poslednjih godina aktivira i starije, kao i turnira u malom fudbalu i drugim sportskim disciplinama, unapređenju stručnog rada i školovanje novih stručnih kadrova…

-Uostalom, naša je obaveza da još aktivnije podstičemo redovno učestvovanje u sportskim aktivnostima kako u sportskim klubovima, tako i izvan njih, kroz rekreativne i druge programe. Fokus posebnog interesovanja su deca, mladi, žene, osobe sa invaliditetom i stari – kaže generalni sekretar negotinskog Sportskog saveza.

Lokalna samouprava samo je u 2019. izdvojila 39 miliona dinara iz opštinske kase za finansiranje, razvoj i unapređenje fizičke kulture u opštini Negotin. Tim sredstvima finansiraju se redovne aktivnosti sportskih klubova, rad Opštinskog fudbalskog saveza, klubova i sportskih organizacija po mesnim zajednicama, zatim redovne aktivnosti sportskih klubova, sportskih organizacija i društava, ali i tereni, stručna služba Sportskog saveza, školski i rekreativni sport.

Sportski savez se aktivnije uključuje u realizaciju i unapređenje školskog i predškolskog  sporta. Cilj je unaprediti stručni i pedagoški rad i na taj način podići kvalitet sportskih aktivnosti. Ne radi se tu samo o budućim sportistima koji će postizati vrhunske rezultate, već i o deci i mladima koji će kroz fizičku aktivnost i bavljenje sportom negovati kulturu sportskog ponašanja, fer-plej, saradnju, toleranciju i poštovanje različitosti na sportskim terenima i pored njih – kaže Matejević.

Uspesi ne izostaju ni u jednoj od sportskih disciplina, od fudbala, auto moto sporta, rukometa, odbojke, košarke, borilačkih veština, gimnastike, šaha, stonog tenisa, pa čak i krosa, tenisa, sportskog ribolova, ali i rekreativnih aktivnosti i planinarenja.

Gotovo da nema škole koja u prethodnom periodu nije dobila neke od sportskih rekvizita i opreme. Preko Sportskog saveza finansiraju se i opštinska, okružna i republička takmičenja  osnovnih i srednjih škola opštine Negotin, koja su predviđena planom i programom Ministarstva prosvete i sporta.

-Ovakvi programi takmičenja, pored svoje pedagoške i vaspitno-obrazovne uloge, treba da omogući učenicima da se aktivno bave fizičkim vežbanjem u  skladu sa njihovim interesovanjem i sklonostima i na taj način razvijaju svoje fizičke i motoričke sposobnosti kroz sportsko obrazovanje – smatraju u Sportskom savezu u kojem redovno sve one koji su se svojim rezultatima istakli na takmičenjima daruju sportskom opremom i rekvizitima i tako podstiču ne samo sportski i takmičarski duh, već i darovitost mladih i promovišu trajne vrednosti.

 

Projekat: ‘’Stanje fizičke kulture i sporta u negotinskim osnovnim školama’’, sufinansiran je iz budžeta Opštine Negotin. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *