DEFORMITETI UOČENI KOD 90 ODSTO DECE

U Domu kulture u Knjaževcu održana je finalna prezentacija Centra za rano dijagnostifikovanje deformiteta kičme kod dece. Reč je o jedinstvenom Centru na Balkanu koji je rezultat projekta realizovanog u okviru INTEREG programa međudržavne saradnje Bugarske i Srbije.

Knjaževac je i zvanično postao centar sportske medicine kada je o otkrivanju i lečenju deformiteta kičme reč. Na finalnoj prezentaciji učesnike skupa i goste pozdravio je Milan Đokić, predsednik opštine i naglasio važnost postojanja jednog ovakvog Centra.

– Ovaj Centar predstavlja pravi primer kako se dobre ideje mogu realizovati uz međunarodnu finansijsku podršku, mimo sredstava opštinskog ili državnog budžeta. Moja bojazan je – šta sa ovim projektom kada prestane njegovo finansiranje? Da li ćemo dozvoliti da ova moderna i jedinstvena oprema negde stoji i sakuplja prašinu ili ćemo smoći snage da pokušamo da obezbedimo finansiranje ovakve ustanove i da, zajedno sa resornim ministarstvima i ostalim državnim institucijama, prepoznamo značaj funkcionisanja jednog ovakvog centra ne samo za Knjaževac ili ovaj deo Srbije, već za čitavu državu –  istakao je  Đokić.

Centar je zvanično otvoren u aprilu ove godine, ali se aktivnosti u vezi merenja dece, otkrivanja deformiteta i organizovanih vežbi u cilju njihovog otklanjanja realizuju duže vreme. Rezultate merenja predočio je dr Saša Milenković sa Fakulteta za sport u Nišu.

– Rezultati koji su dobijeni nisu optimistični, evidentno je da postoji mnogo dece kod kojih je uočeno nepravilno držanje tela i posturalni poremećaji kičme. Posebno zabrinjava što su evidentirani i neki poremećaji kod kojih neće biti dovoljno angažovanje profesora fizičke kulture, već i zdravstvenih radnika da bi došlo do poboljšanja. Nadam se da će slika dobijena ovim merenjima pokrenuti ozbiljniju priču i reakciju države – ističe profesor Milenković.

O realizaciji projekta i značaju Centra govorio je i dr Mikica Vidojević, specijalista sportske medicine i predsednik Sportskog saveza Knjaževca.

– Krećemo u borbu protiv deformiteta koji su, na osnovu urađenih merenja, uočeni kod 90% naše dece. Na sreću, reč je o deformitetima prvog i drugog stepena koji se, adekvatnim tretmanima mogu korigovati. Ovo je dugotrajni proces, jer se deformiteti leče i koriguju tretmanima koji moraju da traju mesecima i godinama. Ubeđen sam da ćemo za par godina imati značajno bolje pokazatelje – rekao je dr Mikica Vidojević.

Kako se čulo sinoć na završnoj prezentaciji, vrednost čitavog projekta je 600.000 evra, rezultat su dva istovetna Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme, jedan u Vidinu, drugi u Knjaževcu. Do sada je pregledima obuhvaćeno 1.000 mladih Knjaževčana uzrasta od 10 do 15 godina. Ovaj Centar ubuduće bi trebalo da bude na raspolaganju svim kategorijama stanovništva, kao i profesionalnim sportistima, pa je tako, pored ostalog, najavljeno da će ovaj i ostali sportski kapaciteti Knjaževca uskoro biti na raspolaganju džudo reprezentaciji Srbije.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *