O POREZIMA I STIPENDIJAMA

Sednica Opštinskog veća u Majdanpeku protekla je u znaku pripreme odluka od značaja za utvrđivanje poreza za narednu kalendarsku godinu, zatim stipendiranja učenika i studenata, te usvajanja zaključka o utvrđivanju prava na korišćenje podsticaja za investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava.

Usvajanjem Odluke o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji opštine predviđeno je određivanje šest umesto dosadašnje tri zone što bi trebalo da stvori uslove za pravednije oporezivanje. Utvrđene su i prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti, građevinskog, šumskog i poljoprivrednog zemljišta, kuća, stanova i garaža u svakoj od zona. Kako se čulo, iznos poreza bi u narednoj godini za većinu korisnika trebalo da bude nepromenjen u odnosu na ovogodišnji, a i tamo gde promena bude, one će biti stvarno minimalne.

Ovom je prilikom utvrđena lista deficitarnih zanimanja. Na osnovu pisma o namerama iz Rudnika bakra Majdanprk, dodato je zanimanje operater mašinske obrade, za koje će školovanje biti organizovano po sistemu dualnog obrazovanja, a kroz sugestije članova opštinske vlade i zanimanjima, kuvar, konobar, diplomirani veterinar, građevinski inženjer, turizmolog i inženjer poljoprivrede. Utvrđen je i predlog odluke o broju i strukturi stipendija koje će se odobravati odličnim učenicima i studentima, kao i izuzetno nadarenim, ali i učenicima i studentima iz društveno osetljivih grupa.

Na prošlonedeljnoj sednici usvojen je i Zaključak o utvrđivanju prava na korišćenje podsticaja u poljoprivredi. Konstatovano je da godinama raste interesovanje poljoprivrednika, pa se od 10 u prvoj godini, u ovoj stiglo do 150 zahteva, za koje je odobreno oko 7,5 miliona dinara kroz Program mera podrške razvoja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Majdanpek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *