FORMIRA SE RADNA GRUPA ZA SAGLEDAVANJE PROBLEMA SA KOJIMA SE SUSREĆU SLATINJANI

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima održao je danas sastanak sa meštanima sela Slatine oko problema sa kojima se susreću građani te mesne zajednice. Slatinjanin Miodrag Živković, istakao je da su se problemi javili oko radova na otvaranju  rudnika Čukaru Peki od strane kinekse kompanije Ziđin, i da su meštanima zatrpani putevi pa ne mogu da dođu do svojih imanja a problem imaju i oni koji su ušli u proces eksproprijacije zemljišta.

– Nekoliko meštana je ušlo u postupak eksproprijacije , postupak je došao do suda, i kineska kompanija je angažovala advokatsku kancelariju koja osporava cene koje je propisala država Srbija preko Poreske uprave u Boru, i ne prihvataju da plate cene koje su zakonski na snazi, što je po meni neozbiljno i ukazuje na nepoštovanje institucija Republike Srbije. Neko bi trebao da skrene pažnju kineskoj kompaniji da ovde žive ljudi i da se sve ovo svede u neke zakonske norme. Takođe, izgradnjom brane do sela nastalo je ogromno klizište, zatvoreni su putevi, pregrađen je potok i samim tim je nastalo veštačko jezero koje je ljudima preplavilo imanja koja ne mogu da  koriste. Oni to pravdaju dozvolama i papirima nadležnih državnih institucija. Rejonski put koji su koristili seljaci da odu do svojih imanja je potpuno ruiniran-kaže Živković.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora je naglasio da će grad oformiti radnu grupu koja će sagledati kompletnu situaciju na terenu.

– Očigledno je da mesna zajednica nije vodila brigu o našim sugrađanima. Imali smo u toku prošlog meseca sastanak za otvorena pitanja sa mesnim zajednicama gde se predstavnici MZ  Slatina nisu pojavili. Uvideli smo da je neophodno da se formira jedna radna grupa, koja će na terenu izaći i utvrditi činjenično stanje, sve probleme koji treba da se reše , pozvati kompanije koje rade na teritoriji mesne zajednice i tražiti da se u rešavanje problema uključe svi odgovorni i nadležni-kazao je Milikić.

On je dodao da će se narednih dana izvršiti obilazak i drugih mesnih zajednica na teritoriji grada Bora.

-Mislim da je  ovde reč o nedostatku komunikacije između same mesne zajednice i meštana. Meštani su u pravu, ali sve su to stvari koje su rešive, ali očigledno se MZ nije bavila time već kako da uzmu sponzorstvo za klub a naši meštani su ostali po strani. Mi ćemo se u potpunosti uključiti u rešavanje ovih problema, a za ono što nije u ingerenciji grada Bora, obavestćemo nadležne službe i institucije. Treba dobro da se zapitamo šta rade pojedine advokatske kancelarije koje savetuju kompanije koje posluju na teritoriji grada Bora, mislim da je tu nedostatak konkretnih infomacija. Imali smo proces eksproprijacije na teritoriji MZ Slatina, gde postoji predlog grada Bora u prethodnom periodu i kompanije, međutim uključe se advokatske kancelarije koje to okrenu protiv kompanije i grada i to ne treba da se dešava. Moramo da vodimo brigu o tome da se rudnik razvija ali i da vidimo koji su problemi naših meštana, i da ih rešimo a tako razmišljaju i predstavnici kompanije – dodao je Milikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *