(FOTO)“TOPLA ZIMA” ZA MEŠTANE TRI BORSKA SELA

Kompanija Srbija Zijin Mining nastavila je realizaciju projekta „Topla zima“. U cilju pomoći lokalnoj zajednici kompanija je obezbedila po pet metara ogrevnog drveta za 50 najugroženijih porodica u tri borska sela: Slatina, Brestovac i Metovnica. Vrednost donacije je dva ipo miliona dinara.

Realizacija projekta Srbija Ziđin Majninga „Topla zima“ se nastavlja.Predstavnici kompanije posetili su danas socijalno ugrožena domaćinstva u selu Brestovac, mnogočlanu porodicu Ramiza Miloševića, koji samo uz pomoć sinovljeve platiprehranjujeostalih 13 članova porodice, kao i Ivicu Ćosića, koji živi od invalidske penzije.

Za Ramiza, domaćina porodice Milošević ovo je velika pomoć jer je kako kaže, bez posla i primanja, pa se dovija na razne načine. Jedini koji radi je sin, a porodica je brojna.

Ova donacija nam znači puno, dobili smo pet metra drva tako da se zahvaljujem kompaniji Srbija Zijin Majning na ovoj pomoći. Moja porodica ima 14 članova, ukupno devetoro dece, od sina imam pet unuka i od ćerke dva, a osim starijeg sina i ćerke imam još dvoje mlađe dece od 15 i 17 godina. Svi živimo u jednom dvorištu. Organizovali smo se onako kako moramo u skladu sa ovom situacijom koja je veoma teška, ali gledamo da se nekako izborimo da opstanemo. Koliko god da je teško, gledamo da to umanjimo. A teško je s obzirom da smo supruga i ja bolesni, trebalo bi da odem na operaciju,zdravlje mi je loše i sprečava me da radim, i kako bih vam rekao, da nije sina, da on ne radi bilo bi još gore, jer faktički on nas izdržava sve”, rekao je Ramiz Milošević iz Brestovca.

Za razliku od Ramiza kom je kuća uvek puna, Ivica Ćosić živi sam. A život ljudi koji su sami nije lak. On živi od invalidske penzije, u koju je otišao kada je u firmi u kojoj je radio proglašen tehnološkim viškom. Uz gubitak posla, potpuno je izgubio i vid, pa mu je svaka pomoć dragocena.

Pa kako da nam ne znači po ovoj skupoći gde sve poskupljuje svaki dan, računamo da je metar drva po 8 – 9.000 dinara to je 44 – 45.000 dinara, zato znači puno. Sam sam, živim od invalidske penzije. Radio sam do 2009. godine kada sam proglašen tehnološkim viškom. Od tada sam u invalidskoj penziji. Sad sam čuo da me je Savet mesne zajednice stavio na spisak za donaciju kao osobu sa invaliditetom.Pre par dana su došli momci iz sela i rekli mi da mi kompanija Srbija Ziđin Majning donira pet metara drva. Istovarili su drva i ovih dana ću da ih skratim i da ih spremim za ogrev. I šta da vam kažem već sam rekao 9×5 je 45.000 dinara, da ti danas neko pokloni 45.000 dinara svaka čast. Do danas nisam primio nikakvu donacijusem ove, od kada su došli kinezi, oni su dali i humanitarnu pomoć u vidu prehrambenih proizvoda, svaka im cast, jer stvarno nam to znači puno”ističe Ivica.

U ime svih meštana Brestovca kompaniji Srbija Ziđin Majning sa na ovoj vrednoj donaciji zahvalio zamenika predsednika Mesne zajednice Dragi Čorboloković, koji je istakao da je život u selu sam po sebi težak, a još teži je kada su porodice na rubu egzistencije i žive od socijalne pomoći.

Nije bilo lako odrediti najugroženije, morali smo da uzmemo u obzir celo selo, i da među ugroženima nađemo najugroženije. Ali mislim da smo učinili dobro delo, jer smo pomogli ljudima da im bude bolje i da lepo dočekaju ovu zimu. Zadovoljstvo nam što sarađujemo sa ovakvom odgovornom kompanijom Srbija Ziđin Majning, ovo nije njihova prva donacija već su nam više puta izlazili u suret i pomagali. Probleme zajednički rešavamo i hvala im na tome. Mislim da smo dobre komšije, odgovorne komšije i da dobro sarađujemo. Zahvalio bih se što deci I mladima iz sela daju posao, što oni sada imaju svoj lični dohodak i mogu da doprinose, pomažu i hrane svoje porodice. Takođe dolaskom kompanije Ziđin mnogi mladi su se vratili u selo” istakao je Dragi Čorboloković, zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice Brestovac.

On se iskreno zahvalio zameniku generalnog direktora Srbija Ziđin Majninga Jangu Juankunu izrazivši veliku zahvalnost kompaniji na spremnosti da pruži pomoć meštanima ovog borskog sela.

Prema rečima zamenika generalnog direktora Srbija Ziđin Majninga Janga Juankunakompanija se od početka rada u Srbiji, u Boru trudi daizgradi i neguje dobrosusedske odnose sa lokalnom zajednicom ida brojnim aktivnostima, donacijama idrugim vidovimapomoći doprinosi povećanju životnog standarda lokalnog stanovništva.

Kompanija Srbija Ziđin Majning nastavlja sa distribucijom ogreva najugroženijim stanovnicima seoskih sredina. Nakon meštana Slatine, drva za ogrev dopremljena su i ugroženim porodicama u selu Brestovac, a sledeća isporuka biće organizovana u selu Metovnica. Projektom „Topla zima“ obezbedili smo ukupno 250 metara ogrevnog drveta, za 50 najugroženijih porodica iz ova tri sela, koje su odredili nadležni u savetima mesnih zajednica iz ovih sela. Svaka porodica će dobiti po pet metara ogrevnog drveta kako bi spremno dočekala zimu. Isporuka za sada ide dobro i svi će dobiti ogrev na vreme. Dobili smo mnogo reči zahvalnosti za ovu donaciju, koja je jedna od brojnih koje je kompanija realizovala, i nadamo se da ćemo na ovaj način uneti toplinu u domove naših komšija, ali i u njihova srca. Zaista se iskreno trudimo i želimo da sve porodice budu spremne za zimu. Znamo koliko je to teško kada je neko bolestan, star i sam kao Biserka, ili kada ima ogromnu porodicu koju mora da prehrani kao Ramiz, a nema dovoljno novca. Veoma je teško, pogotovo sada kada su cene ogreva duplo veće i iz tog razloga smo se potrudili da nabavimo ogrev i pomognemo ovim porodicama koliko možemo. Nadamo se da smo olakšali i isporuku drva time što smo organizovali prevoz na kućne adrese. Vrednost ove donacije je 2,5 milionadinara, a od početka rada do danas kompanija je kroz razne vidove pomoći, uložila više od 345 miliona dinara u razvoj društvene zajednice. Naravno trudićemo se i ubuduće da kao društveno odgovorna kompanija nastavimo da negujemo dobrosusedske odnose sa lokalnom zajednicom, da doprinosimo povećanju životnog standarda lokalnog stanovništva, kao i privrednog i ekonomskog rasta i razvoja grada Bora”, istakao je Jang Juankun, zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Majninga.

Podela ogreva, kako je najavio Jang Juankun biće nastavljena narednih sedmica, u selu Metovnica, dok i poslednje domaćinstvo ne dobije obećanu količinu ogrevnog drveta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *