SELO KRIVELJ ČEKA PRESELJENJE

„Rodna gruda (p)osta ruda“ (4)

Detonacije, potresi, prašina, svakodnevnica je meštana sela Krivelj kod Bora. Zbog širenja rudnika koji je u većinskom vlasništvu kineske kompanije Ziđin neophodno je preseljenje sela na drugu lokaciju.  I dok čekaju taj trenutak,  meštani naglašavaju da im je svakodnevnica teška zbog povećanih rudarskih aktivnosti.

– Od miniranja, koja su svakodnevna,   i sa moje kuće je počela  da se obrušava fasada. Sada mi je i odžak oštećen i to sam prijavila i tražila da na lice mesta izađe komisija. Poznato je da će selo Krivelj biti preseljeno na drugu lokaciju, ali dok se to ne desi, nama se ne nadoknađuje nikakva šteta nastala usled rudarenja na ovim prostorima-kaže Jasna Tomić, meštanka Krivelja i sekretar  Saveta MZ Krivelj.

Nedavno su predstavnici Saveta MZ Krivelj bili na sastanku sa gradonačelnikom Bora i predstavnicima Ziđina, na kome je dogovoreno da će se ubuduće najmanje dva puta mesečno održavati sastanci kako bi se pronašlo rešenje za novonastale probleme.

-Prašina se nadvija nad selom, putevi su nam preopterećeni, puni zemlje, ponekad imamo osećaj kao da veslamo između kamiona.  Krovovi kuća su oštećeni od stalnih potresa, prokišnjavaju. Za sada se samo zna lokacija gde će biti selo preseljeno, očekivalo se da će se krenuti sa eksproprijacijom zemljišta,  ali se po tom pitanju evo već mesecima ništa konkretno ne dešava -dodaje naša sagovornica.

U selu Krivelj ima oko 600 domaćinstva od kojih se 136 opredelilo za kolektivno preseljenje, naglašava Jasna Tomić.

-Aktivnih domaćinstava u selu ima oko 400. Rađena je anketa oko preseljenja gde su meštani iskazali svoju volju da li su za kolektivno ili individualno preseljenje. Reč je o veoma složenom procesu, jer se samo na planu za preseljenje radi oko godinu do dve dana. U narednih pet godina bi trebalo da bude završen kompletni posao oko preseljenja sela.  Rudarski radovi sve više napreduju, i niko u selu nije protiv rudarenja, ali smatramo da trebamo da imamo život dostojan čoveka i da se obrati pažnja na problem sa kojima se susrećemo  dok ne dođe do preseljenja sela.  Najveće problem imaju domaćinstva koja su u blizini rudnika-dodaje Tomićeva.

Meštani su tražili da se definišu konkretni koraci u sanaciji i budućem održavanju putne infrastrukture na teritoriji sela.

Za preseljenje sela je formirana Radna grupa u koju su uključeni mesna zajednica, država, kompanija Ziđin i grad Bor.

Projektni tim nedeljnika “Timočke”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *