ZAMAH RURALNOG TURIZMA

„Sačuvajmo sela”

Na području opštine Boljevac dvadeset sedam domaćinstava se bavi seoskim turizmom. Poslednjih godina, naročito u vrme pandemije kovida 19 koja je ovde dovela brojne turiste iz Srbije, interesovanje za kategorizaciju objekata za boravak gostiju ne jenjava. U podsticaj razvoja seoskog turizma uključila se i Poljoprivredna stručna služba“Agroznanje“ iz Zaječara, koja je prepoznala izuzetne potencijale ovog područja za razvoj turizma u domaćoj radinosti.

-Projekat vezan za razvoj seoskog turizma realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a partneri su opština Boljevac i grad Zaječar, odnosno lokalne turističke organizacije. Cilj je da promovišemo primere dobre prakse koji već postoje u Boljevcu, s obzirom na to da je ovde prvo domaćinstvo za prijem gostiju registrovano pre osma godina, ističe Slavica Dželatović, direktorka „Agroznanja“.

Projektom je planirano niz aktivnosti koje će motivisati nove domaćine, da se orijentišu ka ovoj, sve isplativijoj delatnosti, idealnoj za porodični biznis.

– Pre dve ili tri godine, turizam kao razvojna šansa egzistirao je samo u strateškoim dokumentima Opštine Boljevac. Dolaskom investitora koji su izgradili objekte visokog turizma ,u samom podnožju Rtnja i koji su tokom epidemije bili puni gostiju, turizam na našem području doživljava sve veću ekspanziju i mnoga domaćinstva su se u ovom priodu registrovala za seoski turizam. Naša obaveza je da u narednom periodu stvorimo kvalitetnije uslove, pre svega infrastrukturu, kako bi se ova grana i dalje razvijala, isiče Sađan Đimiš, zamenik redsednika opštine Boljevac.

Prošle godine je prema podacima Turističke organizacije Boljevac, opštinski budžet od boravišnih taksi prihodovao tri miliona dinara. Dosadašnji pokazatelji govore da će i ove godine biti ostvareni slični prihodi.

– Da bismo još više podstakli seoski turizam, pokrenućemo inicijativu da se sredstva od boravišnih taksi iskoriste za podsticaje u ovoj oblasti, poput onih koja se poljoprivrednicima na konkursu dodeljuju iz Fonda za ruralni razvoj, kaže Dragan Milojević, direktor Turističke organizacije Boljevac.

U hotelima i hostelimana području Boljevca, prošle godine je zabeleženo oko 40 hiljada noćenja., a procene turističkih poslenika govori da je u objektima domaće radinosti noćilo još petnaestak hiljada turista.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Boljevac. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *