GRAD BOR DEO MEĐUNARODNOG EKOLOŠKOG PROJEKTA

„Rodna gruda (p)osta ruda“ (9)

U okviru realizacije međunarodnog ekološkog projekta za područje Zapadnog Balkana koji finansira Evropska unija, u Boru će se realizacija aktivnosti odvijati u narednih godinu dana. Projekat se odnosi na kompletnu analizu kvaliteta vazduha uz prikupljanje  naučnih podataka neophodnih za predlog mera sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha.

– U okviru ovog projekta mi radimo na onlajn i oflajn metodama . Reč je o metodama gde u realnom vremenu analiziramo sadržaj čestica i raspodelu veličine čestica. Takođe, prikupljamo i uzorke vazduha na filterima i analiziramo veliki broj hemijskih vrsta. Kao što je poznato u okviru evropskih direktiva obavezno je da se prati nekoliko metala na godišnjem nivou ako posmatramo sadržaj čestica a ne koncentraciju čestica u vazduhu koja se svakodnevno radi.  U okviru ovog projekta radiće se veći broj analiza –kazala je Milena Ivašević Stojanović, koordinator projekta.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je naglasio da je prioritet očuvanje životne sredine.

– Za nas je jako bitno da smo po ko zna koji put pokazali da nam je zaštita životne sredine na prvom mestu, i da kroz ovakvee projekte koje sprovodimo grad Bor direktno utiče u naučno istraživačkom radu, kako bi dobili parametre i podatke koji su neophodni  da mi sa naše strane izvršimo kontrolu i presek stanja životne sredine što do sada nije rađeno. Pored ovog projekta, grad Bor je u saradnji sa Institutom za rudarstvgo i metalurgiju u prethodnom periodu pokrenuo jedan veliki projekat na osnovu kojeg će biti određeno 169 mernih mesta gde će se meriti kvalitet zemljišta, vode i vazduha. Želimo da pokažemo našu odgovornost prema građanima Bora, da sagledamo isorijsko stanje i činjenice koje imamo kada je u pitanju ekologija, i na taj isti način da direktno utičemo na potencijalne zagađivače i sve one koji su, na neki način, do sada vršili uticaj na kvalitet životne sredine.-kazao je Milikić.

Učesnici projekta su međunarodni instituti koji se bave zaštitom životne sredine iz norveške, Španije, Slovenije i Melburna, a pored njih i Institut za rudarstvo i metalurgiju iz Bora,  dok je koordinator programa Institut za nuklearne nauke Vinča.

Projektni tim nedeljnika „Timočke“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *