GRADSKI ODBOR NARODNE STRANKE BOR: PARTIJSKA NABAVKA UGLJA DOVELA DO TOGA DA JE JKP „TOPLANA“ NA „KOLENIMA“

Gradski odbor Narodne stranke u Boru saopštio je da je „partijska nabavka uglja je dovela do toga da je danas J.K.P. „Toplana“ na „kolenima“, kao i da je i ove godine, „po modelu iz prethodnih, izbegnuto  raspisivanje Javnog poziva za tender radi nabavke uglja i pribeglo se tzv. pregovaračkom postupku nabavke uglja u skladu sa članom 16. Zakona o javnim nabavkama“.

-To ne bi bio problem kada bi se sve odvijalo javno i u interesu Toplane (nabavka kvalitetnog uglja po razumnim cenama) i potrošača. 28.06.2021. godine potpisan je između Toplane i firme „UZOR-EKSPORT“ Ugovor br. 2829 o nabavci 37.200 tona uglja. Ugovorena vrednost je 626.112.000,00 dinara koja se po ugovoru mora platiti avansno. Kada se tome doda da je godinama unazad bila praksa da se ugovori aneksiraju i kupuju dodatne količine uglja (zbirno i do 50.000 tona) situacija postaje još tužnija. UZOR-EXPORT, prema raspoloživim podacima iz APR, je do početka saradnje sa Toplanom imala jednog zaposlenog i spadala po osnovu podataka iz finansijskih izveštaja APR u mikro obveznike. Od 2018. godine ta firma nabavlja i prodaje ugalj Toplani u Boru. Ugalj koji je ranije nabavljan u rudniku Pernik u Bugarskoj i koji je, po podacima iz samog rudnika, sa utovarom, koštao od 38-44 evra po toni Toplani Bor su prodavali po ceni 100-
120 evra/toni bez PDV-a! Zašto se izbegavao ugalj iz drugih rudnika, npr. Banovića, koji je po rečima stručnjaka kvalitetniji?Osnovno pitanje je zašto je vlast dozvolila da se nabavke uglja vrše po ceni više nego duploj od prodajne cene u rudnicima? Gde ide ta razlika jer je čudno da niko od nadležnih organa nije reagovao? – navodi se između ostalog u saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke u Boru.

U saopštenju se kaže i da je nije čudno što je  Toplana poslovala u 2020-oj godini sa minusom od 228 miliona dinara, dok je u prvom kvartalu 2021. godine negativno poslovanje blizu 200 miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *