MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: KVALITET VAZDUHA U BORU MORA DA BUDE JOŠ BOLJI

Kakav vazduh udišemo? (6)

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike izjavila je da će u radove u rekonstrukciju topionice bakra u Boru biti uloženo više od 220 miliona evra, i da sve što se radi u energetici i rudarstvu mora da bude u skladu sa svim standardima zaštite životne sredine.

– Ziđin je u prvih šest meseci među prvim izvoznicima ali pored toga ono što je za nas jako važno to je i zaštita životne sredine, i zato sam insistirala da vidim i rekonstrukciju nove topionice, jer pored povećanja kapaciteta koji je nesporan i mora da se desi,  jer ako imamo kopove koji će dati određene količine, onda moramo da imamo i veći kapacitet topionice, ono što državu interesuje, kao i sve građane Bora jeste da emisija sumpor -dioksida bude u dozvoljenim granicama. U avgustu kada jedan deo bude završen vezan za odsumporavanje, od tog trenutka će se emisija sumpor -dioksida biti u dnevnim i godišnjim granicama-kazala je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da Srbija ima dobre zakone o zaštiti životne sredine kao i zakone u rudarstvu i energetici i da oni moraju da se poštuju. Ministarka je naglasila da će uz projekat Čukaru Peki , Srbija u strukturi proizvodnje bakra i zlata biti na drugom mestu u Evropi, posle Poljske, što daje mnogo šansi u budućnosti za privredni razvoj naše zemlje.

– Kvalitetniji život, pored radnih mesta i plata, je svakako i dobra, zdrava, životna sredina. Uticaćemo na  svakog našeg investitora da uloži koliko može, da udišemo čist vazduh i da buduće generacije koje dolaze posle nas  znaju zašto smo sada sve ovo odradili-kzala je Mihajlović.

Mihajlovićeva je prilikom posete Boru obišla novoizgrađeni pogon budućeg rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kao i radove na rekonstrukciji nove topionice bakra i pogon za odsumporavanje. Ona je naglasila da će rudnik Čukaru Peki , čije je otvaranje predviđeno za 02.,oktobar, biti prvi zeleni rudnik u Srbiji.

– Rudarstvo mora da bude održivo, mora da bude zeleno, samim tim rudarstvo jeste osnova našeg budućeg razvoja. Zeleni rudnik i standardi  koje moramo da postavimo za sve one  koji žele da otvaraju rudnike. Novi projekat Čukaru Peki  Srbiju treba da podigne u evropskim razmerama, kao zemlju koja će u strukturi proizvodnje bakra i zlata biti na drugom mestu u Evropi, posle Poljske, daje mnogo šansi u budućnosti za privredni razvoj naše zemlje. Kada smo napravili ugovor sa Ziđinom, uslov nije bio samo da bivši RTB proradi, već  je jedan od uslova je bio da se podigne kvalitet životne sredine. A to je moglo samo uz određene investicije. Zajedno sa partnerom, ulaganje od  220 miliona evra u topionicu znači upravo poboljšanje zaštite životne sredine i poštovanje evropskih standarda, jer smo se time, pre svega, obavezali našim zakonima. Čukaru Peki biće zeleni rudnik sa modernom digitalnom opremom. Kvalitet vazduha u Boru  mora da bude još bolji, moramo da imamo odsumporavanje i  da emisija sumpor – dioksida bude u granicama dozvoljenog, kao i svaka druga emisija  kadA proradi rudnik Čukaru Peki –dodala je ministarka Mihajlović.

Ke Čaojeng (Que Chaoyang), zamenik predsednika kompanije Ziđin, istakao je da kompanija Ziđin Majning realizuje projekte u 12 zemalja, da je na listi od 500 najuspešnijih kompanija na 398 mestu, dok je po pitanju zaštite životne sredine Ziđin Majning na trećem mestu a po proizvodnji bakra na sedmom.

-Po pitanju ove dve kompanije, postrojenje za odsumporavanje i postrojenje za tretman vode su najvažniji zadaci na kojima naša firma radi i trudimo se maksimalno po pitanju zaštite životne sredine. Uz podršku Vlade Srbije, Gradske uprave i lokalnog stanovništva, razvoj obe kompanije biće brži – kazao je Čaojeng.

Naglašeno je da je u pogonu rudnika Čukaru Peki počeo probna proizvodnja, kao i da će koncentrat koji bude proizveden u tom pogonu biti namenjen  izvozu i da u njemu nema prekomernog sadržaja arsena.

-Radimo relevantne analize za  rudu o čemu svedoče I izveštaji. Po pitanju udela arsena u rudi neće prekoračiti dozvoljeni opseg, i u samom proizvodnom procesu neće biti štetnih materija I neće biti problema-objašnjeno je iz menadžmenta kompanije Ziđin Majning.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je kazao da grad liči na veliko gradilište na lokaciji Ziđin Coppera kao i Ziđin Majninga.

– Rudarstvo  uspeva da se bavi ozbiljnim ekološkim standardima, nova fabrika za odsumporavanje i sakupljanje fugitivnih gasova brzo napreduje i te promene se vide iz dana u dan-kazao je , između ostalog, Milikić.

Projektni tim nedeljnika “Timočke”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *