IZLOŽBA POSVEĆENA ZNAČAJU OBRAZOVANJA U POLJOPRIVREDI

„Resursi opštine Boljevac“ (5)

U Kulturno-obrazovnom centru u Boljevcu je otvorena autorska izložba Dragana Blagojevića iz Knjaževca, posvećena značaju obrazovanja u oblasti poljoprivrede.


Povod za izložbu je 130. godišnjica Poljoprivredne škole u Bukovu kod Negotina, koja je prema rečima autora izložbe, utrla put obrazovanju stručnjaka iz ove oblasti, koja predstavlja stratešku granu u našoj zemlji. Postavka obuhvata fotografije škole i njenog imanja iz različitih perioda postojanja.

– Škola je počela da radi 1891. godine, na brdu Bukovo, pored istoimenog manastira, po ugledu na francuske škole agronomskog koledža, sa zadatkom da osposobi kadrove radi obnavljanja vinograda autohtone domaće loze. Uspeh profesora i učenika je bio zavidan na tom planu, a Srbija je u 20. vek ušla kao respektabilna vinogradarska zemlja, istakao je Blagojević prilikom otvaranja izložbe.

Prema rečima autora izložbe, Poljoprivredna škola u Bukovu je postavila standarde u oblasti agrara i prepoznatljiva je u čitavoj Srbiji.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Boljevac.“ Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *