JAČOM SARADNJOM DO REŠAVANJA PROBLEMA

Nikola Marić

“Za bezbednu i humanu lokalnu zajednicu” (3)

Grad Bor se spremno uhvatio u koštac sa problemom napuštenih pasa i rešava ga na najbolji mogući način. Uspostavljena je bolja saradnja svih institucija nadležnih za rešavanje ovog problema, i drastično je, iz gradskog budžeta smanjeno izdvajanje za plaćanje naknada za odštete od ujeda pasa lutalica.

-Od 2018.godine smo krenuli ozbiljnije da rešavamo problem sa napuštenim psima. Doneli smo neophodne planske dokumente: Pravilnik o čuvanju životinja i Program kontrole brojnosti pasa i mačaka lutalica i nakon niza sastanaka koje smo održali sa predstavnicima Gradske uprave, Opšte bolnice, Doma zdravlja,JKP „3.oktobra“,  advokatima i Javnim pravobranilaštvom, doneli smo  neophodne zaključke i počeli da radimo na rešavanju ovog problema. U okviru Zoohigijene pri JKP „3. oktobru“, uvećani su smeštajni kapaciteti prihvatilišta za napuštene pse, pojačan je rad zoohigijene, a pored toga ostvarili smo izuzetno dobru saradnju i sa nevladinim sektorom koji nam puno pomaže na terenu – kaže Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora.

Samo u 2018. godini iz gradskog budžeta za naknade za odštete od ujeda pasa lutalica isplaćeno je čak 85 miliona dinara. Ozbiljnim radom, u 2020.godini su ukupni troškovi iznosili oko 32 miliona dinara a od početka ove godine, ta suma je još smanjena i  iz budžeta je isplaćeno 22 miliona dinara.

-Broj udomljavanja napuštenih pasa je uvećan za 300 odsto, u ovoj i prošloj godini u odnosu na raniji period. Osim što brinemo o tome da smanjimo broj napuštenih životinja na gradskim ulicama, puno je rađeno i u pogledu toga da oni dobiju dom. Grad je finansirao i izradu projekta izgradnje novog prihvatilišta za napuštene pse, koji će umesto sadašnjih 200, imati ukupno 400 mesta, i biće urađen u skladu sa svim potrebnim standardima -dodaje Marić.

Za rad Zoohigijene godišnje se iz gradskog budžeta izdvaja oko 11 miliona dinara. Grad Bor je ove godine prvi u Srbiji pokrenuo akciju čipovanja, sterilisanja i vakcinisanja vlasničkih pasa uz pomoć mobilne ambulante, što se pokazalo kao veoma dobro rešenje.

-Tu akciju ćemo nastaviti i naredne godine, s obzirom da je odziv građana bio jako dobar. Grad Bor izdvaja sredstva za sterilizaciju, čipovanje , vakcinaciju napuštenih pasa a nemačka organizacija ETN koja nam je i ustupila mobilno vozilo je podmirivala troškove za vlasničke pse. Pojačali smo i kontrolu provere kada je reč o ujedima napuštenih životinja, a, takođe, smo dosta smanjili izdvajanja iz budžeta za plaćanje sudskih troškova, jer se više radi na vansudskim poravnanjima kada je reč o odštetama od ujeda pasa lutalica – dodaje Marić.

Projekat „Za bezbednu i humanu lokalnu zajednicu“ sufinansiran je iz budžeta grada Bora. “Stavovi iznetu podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *