STRUČNA PRAKSA ZA OSMORO KLADOVLJANA

U okviru realizacije Lokalnog akcionog plana zapošljavanja opština Kladovo i Nacionalna služba potpisali su Ugovore sa četiri poslodavaca kod koijh će se osmoro  mladih Kladovljana, po četvoro sa fakultetskom i sa diplomom srednje škole, kroz program  Stručna praksa osposobljavati za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa.

Reč je o programu koji je usmeren na osobe sa evidencije Nacionalne službe i važan je za mlade ljude bez posla.Stručna praksa jedna je od mera aktivne politike zapošljavanja sa pozitivim iskustvima koja je prepoznala i lokalna samouprava pa se angažuje  u rešavanju radnog statusa  mladih i školovanih Kladovljana, jer je za tu meru izdvojila tri miliona dinara. Za taj program opština Kladovo i Nacionalna služba za zapošljavanje raspisali su drugi poziv koji je otvoren do 15 novembra.

-U prvom pozivu odobreno je 1.781.000 dinara neraspoređeno je 1,2 miliona dinara pa je drugi poziv prilika da se naši mladi sugrađani uključe u jednu od aktivnih mera zapošljavanja koju zajedno realizujemo sa NSZ-istakao je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Iz budžeta za 2021. godinu opština Kladovo je  za  program zapošljavanja nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih za subvencije poslodavcima izdvojila 1,5 miliona dok je tu meru aktivne politike zapošljavanja država podržala sa dodatnih 1,3 miliona dinara.

-Ugovori o dodeli  subvencija privatnim poslodavcima u jednokratnom iznosu od 250.000 dinara. potpisani su sa 12 poslodavaca kod kojih će 12 osoba biti radno angažovano najmanje godinu dana i što je važno novac je  na računima poslodavaca-poručila je  Lidija Načić, direktorka Filijale NSZ Bor.

Lokalni akcioni plana zapošljavanja opštine Kladovo usaglašen je sa Nacionalnim akcionim  planom zapošljavanja , pa će se i naredne tri godine izdvajati finansijska sredstva za realizaciju programa Stručna praksa,  kao i za programa zapošljavanja nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih koji podrazumeva subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *