KRIVELJANI OČEKUJU KONAČNO DEFINISANJE BUDUĆNOSTI SELA

„Rodna gruda (p)osta ruda“ (17)

U selu Krivelj sitaucija je nepromenjena. Miniranja, potresi, prašina, i dalje je svakodnevnica  meštana ovog sela koji čekaju na preseljenje na novu lokaciju.

-U ovom momentu nemamo konkretnih informacija oko preseljenja sela, sve je zasnovano na rečima da će se to desiti. Borimo se da očuvamo kolektivitet sela i svu infrastrukturu, spomenike kulture. Čekamo da sve ono što treba da se desi bude konkretizovano i papirološki, jer sada imamo samo usmena obećanja –kaže Snežana Živković, predsednica Saveta MZ Krivelj.

Ona ističe da situacija u selu nije nimalo bajna, jer se ljudima usled rudarskih aktivnosti urušavaju krovovi sa kuća, i da su putevi oštećeni.

-Na ovom prostoru imamo samo golgotu. Na svim poljima. Okupirali su nam puteve, miniranje je tipa jačih zemljotresa i to više puta dnevno, buka je svakodnevna, prašine ima svuda, putevi su blatnjavi i propadaju. Jednom rečju, ugroženo nam je pravo na život dostojan čoveka. Najugroženija domaćinstva su pored samog rudnika, ljudi gube živce pa prodaju svoju imovinu po daleko nižim cenama od tržišnih-dodaje naša sagovornica.

Ona ističe da su se meštani Krivelja obraćali svim relevantnim insittucijama ali bezuspešno.

-Sada je formiran treći saziv ministarstava, pa se nadamo boljoj saradnji, po onoj narodnoj očekujemo „treću sreću“. Ovde više nema neugroženih, samo je neko više izložen uticajima rudarenja, neko manje. Mi smo složni oko preseljenja celog sela i nadamo se da će nadalje biti više sluha za nas i naše potrebe. Borimo se već petu godinu da se završi i predstavi Prostorni plan posebne namene Borsko-Majdanpečkog rudarskog basena,  jer će on u suštini sadržati odgovore na sve naše probleme, a bez toga se ne znaju ni dalji planovi rudarenja ni ono što možemo očekivati u godinama koje predstoje-zaključuje Snežana Živković.

Projektni tim nedeljnika „Timočke“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *