LEPENSKI VIR PLENI I NADAHNJUJE

Arheologija u službi turističkog razvoja (2)

Za turiste već godinama jedna od ubedljivo najatraktivnijih i najposećenijih lokacija u Istočnoj Srbiji je arheološki lokalitet „Lepenski Vir“ u opštini Majdanpek. Nesvakidašnje kulturno nasleđe ovog kulturno istorijskog i turističkog kompleksa, mami i dovodi  domaće i strane posetioce, a kako odmiče godina koja je zbog epidemije Covid -19 traljavo počela, rezultati su sve bolji.

Lepenski vir je u aktuelnim okolnostima imao vrlo specifičnu situaciju. Godinama se oslanjao na rastući segment tržišta, strance koji dolaze rečnim kruzerima i gde je zabeležen snažan rast poslednjih godina, da bi naglo pao prošle godine zbog epidemije korona virusa.

-Broj posetilaca je konstantno rastao za 20-30 odsto, pa je tako od nekih 26 hiljada 2014.godine narastao do 64 hiljade  2019. Za pet godina broj posata je dupliran, uz rast od 20 -30 odsto svake godine. To nam je dalo za pravo da verujemo da će se tako nastaviti i da ćemo 2020.godine imati 75 do 80 hiljada- kaže Vladimir Nojković, upravljač Turističkog prostora „Lepenski Vir:- Međutim, ona je protekla u znaku koroona virusa u kojoj smo ostvarili samo 28 hiljada poseta. Pri tom, primetno je da je znatno uvećan broj individualaca. Od nekih 30 odsto njihove zastupljenosti u 2019.godini, prošle godine je njih bilo gotovo 90 odsto, jer su izostale grupe, ekskurzije i slično.”

Okolnosti su opet uspele da sve iznenade, ali su na Lepenskom viru uspeli da se održe, pa i u određenj meri prevaziđu teškoće sa kojima su bili suočeni. Ni oni ni drugi nisu mogli da pretpostave kako će odvijati ova godina. Jer, kako kaže Nojković, bila su realna tri scenarija, prvi, da će se sve vrlo brzo vratiti na staro i u normalu, zatim drugi, da bi po svemu ova godina mogla da bude slična prethodnoj i treći najnepovoljniji, da veliki broj individualaca domaćih turista krene na odmor preko granice, a stranci pristižu u nešto manjem broju, oprezni zbog korone. To se i dogodilo u prvoj polovini godine koja je bila vrlo slična prethodnoj, ali u brojkama nešto bolja.

Za razliku od prethodnih godina, kada su prvi kruzeri na donjomilanovačko pristanište pristajali još u aprilu i prošle godine kada su se zbog pandemije Covid 19 na prste mogli da se izbroje, ove godine sezona je počela u prvoj dekadi jula. Veliki turistički brod hotel, doveo je u Donji Milanovac nemačke turiste koji su nakon odrađenog brzog korona testa krenuli ka arheološkom lokalitetu gde im je i poseta organizovana uz sve preventivne mere zaštite

“Od početka pandemije, pridržavali smo se propisanih mera koje smo primenjivali i kada su naši gosti u pitanju, tako da nam nije bilo teško da sa tim nastavimo i predstavimo se i stranim gostima kao sigurna destinacija,”- ističe Nojković, zadovoljan što je tokom avgusta povećano pristajanje stranih brodova sa kojih su, doduše, u nešto još uvek manjim grupama, putnici bili i gosti na Lepenskom viru: -Moramo da nađemo način da animiramo ljude i pozovemo da dođu. Jedna od ideja je da ove godine se u skladu sa prilikama obeleži 50 godina od izmeštanja Lepenskog vira i 10 godina od osnivanja Upravljača turističkog područja Lepenski vir. To nam je u planu, a u  pripremi lepa izložba fotografija, tekstova i drugog sačuvanog  materijala o iskopavanjima i onome što je pratilo otkriće Lepenskog vira.“

Za mnoge će to biti razlog više da ponovo posete Lepenski vir.

Projektni tim nedeljnika „Timočke“

Projekat Arheologija u službi turističkog razvoja“ sufinansiran je iz budžeta Opštine Majdanpek. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *