MARKOVIĆ: STAVLJANJE VLAHA NA STUB SRAMA JE SRAMOTA. OGLASIO SE I NACIONALNI SAVET VLAŠKE NACIONALNE MANJINE

Dragan Marković, predsednik gradskog odbora Narodnog pokreta Srbije u Boru i odbornik u Skupštini grada Bora dao je izjavu  o tome kako su u nekim  emisijama  govorili “dežurni stručnjaci” o Vlasima povodom ubistva dvogodišnje Danke Ilić.

-Ovo prevazilazi sve mere,  jer orkestrirano huškanje i blaćenje jedne populacije koja vekovima živi na ovim prostorima, na celom Balkanu, neshavatljivo je. Staviti ceo vlaški narod na stub srama iznošenjem najmorbidnijih neistina je najmanje za krivičnu prijavu.  Gde su nadležni da reaguju?-upitao je Marković.

On je istakao da je ovaj narod  zajedno sa srpskim krvario kroz ratove za Srbiju i niko ih nije tako uvredio.

– Predstaviti narod kao sektu, divljake koji za sitnicu ubijaju, a ovaj deo Srbije kao “jedino područje endemskog sifilisa” je razlog da reaguje vrh vlasti.
Pogledajte samo spomenike poginulima u balkanskim, prvom i drugom svetskom ratu. Koliko Vlaha je zajedno sa Srbima rame uz rame poginulo, ranjeno, koliko je njihovih kuća trajno ugašeno. Dovoljna je da se podsetimo junački stradale Timočke divizije, pa da ovakvi likovi zaćute i završe u zatvoru! Ubeđen sam da su građani Bora, Timočke krajine i cele istočne Srbije sa toliko mešovitih brakova, kumstava i prijateljstava, svesni da je ova televizija zlo i da ponovljene neistine neće uticati na pogoršanje međuljudskih odnosa. Očekujem da vlast konačno reaguje. Da huškači ne zapale vatru mržnje. Sa druge strane, još žalosnije bi bilo ako je ovo smišljeno da bi se opravdalo ugrožavanje ljudskih prava od strane raznih rudarskih kompanija i nesmetana selidba sa ovih prostora-zaključio je Marković.

I Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine danas je apelovao na sve medije da se strogo drže novinarske etike kada su osetljive teme u pitanju i ne dozvole raznim takozvanim analitičarima da iznose neistine i izmišljotine o vlaškom narodu, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine.

-U poslednje vreme, naročito posle neviđene tragedije , gnusnog zločina, ubistva deteta koje se desilo u Boru, razni takozvani analitičari, i samozvani eksperti etiketiraju ceo vlaški narod koji pretežno živi u istočnoj Srbiji. Ovo se ne dešava prvi put. Iste te “eksperte i novinare” obaveštavamo da su Vlasi pripadnici policije, tužilaštva, sudskih organa, izvršne vlasti, zakonodavne vlasti, lokalnih samouprava, obrazovnog, zdravstvenog i celokupnog društvenog sistema , te kada govore o vlasima , govore o svojoj državi! Nacionalni savet vlaha osuđuje gnusni zločin koji se desio ubistvom male Danke , apeluje na državne organe da profesionalno rasvetle slučaj , da se počinioci maksimalno kazne a da mediji konačno prestanu da nanose nemerljivu štetu vlaškom narodu-stoji se u saopštenju  Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine.

Tekst saopštenja možete pogledati ovde dog 2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *