MENTALNO ZDRAVLJE

„Zdravlje predstavlja kompletno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje“. -Svetska zdravstvena organizacija

Jedna od definicija mentalno zdravlje izjednačava sa stanjem psihološkog blagostanja, u kojem je osoba u stanju da ostvaruje svoje ciljeve u skladu sa raspoloživim resursima. Ovo stanje se takođe odnosi i na individualni kapacitet suočavanja sa stresom, i odgovaranjem na izazove bez ugrožavanja psihološke dobrobiti.

Mentalno zdravlje podrazumeva emocionalnu stabilnost, odnosno zdrave emocionalne odnose sa drugim osobama. Mentalno zdrav pojedinac je radno efikasan i produktivan u zajednici.

Brojni su faktori koji utiču na mentalno zdravlje.  Možemo ih podeliti na:
-spoljašnje (sredina, okruženje, uslovi života, traumatska iskustva, zloupotreba supstanci).
-unutrašnje (biološke i genetske predispozicije).

Svaki od ovih faktora vodi razvijanju mentalnog poremećaja.

U nekim slučajevima pojedinačni, izolovani faktor, kao što je gubitak ili zlostavljanje može biti okidač za mentalni poremećaj. U vremenu u kojem živimo stalno smo manje ili više izloženi faktorima koji utiču na naše mentalno zdravlje. Takođe, i dalje postoje ogromne predrasude i barijere kada je reč o traženju psihološke pomoći kada dođe do problema ili kada je reč o samoj prevenciji mentalnog zdravlja.

I mi sami možemo svakog dana učiniti male stvari koje će mnogo značiti očuvanju mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti. Neki od tih koraka podrazumevaju zdravu ishranu, fizičku aktivnost i relaksaciju, izdvajanje vremena za sebe, za opuštanje, redovno smejanje, prepoznavanje stresa i nošenje sa njim, kao i traženje pomoći kada nismo u stanju sami da se izborimo sa problemom. U redu je priznati da nešto ne možemo sami i da nam je potrebna pomoć. Zdravlje zaista jeste jedan od resursa koje pojedinac može da ima, a nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.

Ivana Jordanov Miletić
Odsek za promociju zdravlja
Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *