MERE SNAŽNE – REZULTATI SKROMNI

„Da nas bude više” (3)

Opština Majdanpek se sa pravom može svrstati u red lokalnih samouprava koje nizom izuzetnih mera nastoje da podstaknu natalitet i rađanje dece. Iako taj niz mera već godinama važi i periodično se unapređuje povećanjem predviđenih sredstava, neki veći i ozbiljniji rezultati još uvek izostaju, da se zaključiti na osnovu rezultata koji su ispratili određene mere u prethodnoj 2020. godini.

-Samo u prošloj godini, jednokratna pomoć od 10 hiljada dinara dodeljena je za 83 rođenja deteta- kažu u ovoj lokalnoj samoupravi i dodaju: Na žalost, pitanje je da li ćemo u ovoj godini imati i toliko novorođene dece, jer šestomesečni rezultati nisu ohrabrujući. Naime, rođeno je manje beba nego u istom period prošle godine.

Pored toga, jednokratne pomoći za rođenej deteta, Opština Majdanpek mesečnim iznosom od šest hiljada dinara trenutno pomaže 15 porodica sa troje dece, isplaćuje i par naknada od po 2.400 dinara za četvrto i od 1.800 dinara za peto dete u porodici. Značajna sredstva iz opštinske kase usmeravaju se nezaposlenim porodiljama, još i više, nezaposlenim majkama sa četvoro maloletne dece, pomaže i u sufinansiranju vantelesne oplodnje. Ali, i pored svega, rode sve ređe sleću u majdanpečko porodilište.

Ne bežeći od toga da ovaj program treba dalje realizovati i unapređivati građani, međutim, kažu da bi ubedljivo najsnažnija mera za podsticanje nataliteta bila kroz zapošljavanje mladih koje bi im omogućilo ostanak u ovoj sredini. Jer, oni posebno iz gradova Majdanpeka i Donjeg Milanovca u potrazi za zaposlenjem odlaze iz ove sredine u druge gradove, pa i inostranstvo gde osnivaju svoje porodice, a nakon čega se samo malobrojni vraćaju.

Projekat “Da nas bude više” sufinansiran je iz budžeta Opštine Majdanpek .“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *