U TEKIJI USPEŠNO RAZVIJAJU SEOSKI TURIZAM

“Potencijali kladovskih sela” (2)

U najlepšem delu Nacionalnog parka „Đerdap“ locirana na obali  Đerdapskog jezera,,oslonjena na padine planine Miroč,obasjana suncem, kao biser čista i lepa smeštena je Tekija. Sa sređenom infrastrukturom, dobrom snabdevenosću i kućama koje su okružene cvećem i zelenilom, Tekija je jedno od najlepših naselja na obali Dunava i privlačno mesto za odmor u koje se probirljiva turistička klijentela redovno vraća.

Staru Tekiju je  prilikom izgradnje hidroelektrane „Đerdap I“ i stvaranjem veštačkog jezera Đerdap, potopio Dunav. Novo naselje sa istim imenom podignuto je iznad jezera. U Tekiji danas živi 807 meštana, čije su  osnovne delatnost ribolov i turizam. Ko ovde dođe dočekaju ga ljubazni meštani i  tišina  obasjana suncem, jer Tekija s pravom nosi epitet biser Đerdapa. Da se resursi prirodnih potencijala mogu iskoristiti za privlačenje turista, potvrđuje primer domaćinstva Radić u kojem je domaćica Tonka vlasnica  apartmana “Nana” prirodne blagodeti  upotpunila domaćinskim smeštajem i ishranom. Apartman Nana ima izuzetnu lokaciju, nalazi se na 150 metara od plaže u Tekiji. 

– U sklopu kuće apartman poseduje dvorište koje je ograđeno živom ogradom, što  obezbeđuje mir i intimu tokom boravka u Tekiji.  Apartman Nana je moderno opremljen i kompletno renoviran. Poseduje dve sobe sa ukupnim kapacitetom za šest osoba i ne izdaje se po sobi, to garantuje privatnost i potpun užitak u odmoru- navodi Tonka Radić i dodaje da je zadovoljna što joj se gosti vraćaju. Ističući podršku TOO Kladovo, TD Tekija i to joj je kako kaže potvrda da turizam u seoskim sredinama zauzima značajno mesto u ponudi opštine Kladovo.

Domaćinstvo Tonke Radić opstaje u turističkoj ponudi, koristeći prirodne potencijale svog kraja i nije jedino koje se opredelilo za rad u toj delatnosti jer u Tekiji je još 20 kategorisanih domaćinstava koji raspolažu sa oko stotinak ležajeva.

Projekat “Potencijali kladovskih sela” sufinansiran je od strane Opštine Kladovo. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju
stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *