NAJVIŠE NEZAPOSLENIH IZMEĐU 25 I 29 GODINA STAROSTI

„Odlazak za opstanak“ (1)

Na teritoriji Borskog okruga postoji samo Učiteljski fakultet u Negotinu i Tehnički fakultet u Boru, što ni izbliza ne zadovoljava potrebe za izborom visokog obrazovanja po evropskim kriterijumima, potrebama privrede, ali i željama mladih da im životno zanimanje bude: lekar, stomatolog, farmaceut, IT ili elektro inženjer, pravnik, ekonomista, neki od društvenih smerova…

Na osnovu vrlo kontraverznih (nepodudarnih) podataka raznih nivoa institucija koje su zadužene za kreiranje i praćenje obrazovanja u Timočkoj Krajini i Borskom okrugu, pa samim tim i u opštini Negotin, podaci koji su prikaz stanja u prošloj godine su sledeći:

-Osnovnu školu u Borskom okrugu (Bor, Majdanpek, Kladovo i Negotin) završi oko 1.100 do 1.1200 učenika (u izveštajima se pominje i 100 odraslih građana koji su završili večernje osnovne škole?).

-Neku od srednjih škola u Borskom okrugu upiše oko 1.100 učenika, pri čemu treba imati u vidu da samo u Negotinu na školovanje dođe blizu 100 dece iz drugih gradova, ali i skoro isto toliko, pa i više, srednju školu nastavi u nekom drugom gradu.

-Fakultet upisuje oko 750 svršenih srednjoškolaca, od čega u Timočkoj Krajini nešto više od 300, a preostali odlaze na školovanje u veće centre.

Po podacima NSZ, filijale u Boru, U Borskom okrugu u 2020. godini bilo je na evidenciji blizu 10.000 nezaposlenih lica, od čega četvrtina u Negotinu. Posmatrano prema starosti najviše je nezaposlenih lica između 25-29 godina starosti i to 684.

Prema popisu obavljenom 2002. godine u opštini Negotin je registrovano 43.551 stanovnika(ne računajući žitelje koji privremeno borave u inostranstvu, kojih ima 14.439), što je za 5.355 stanovnika manje nego po popisu iz 1991. godine, ili za 10,9 %.U samom gradu po popisu iz 2002. godine živi 19.920 stanovnika.Taj broj se već na narednom popisu smanjio za više od 6.000 ljudi i u 2011. godini Negotin je imao 36.869 stanovnika, dok najnoviji podaci pokazuju da u Negotinu živi još manji broj stanovnika u odnosu na poslednji popis.

Izvor: NSZ – Filijala Bor.

Projektni tim nedeljnika „Timočke“

„Ovaj medijski sadržaj sufinasiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *