MINISTAR SLOBODAN CVETKOVIĆ POSETIO KOMPANIJU SERBIA ZIJIN COPPER

Ministar privrede Slobodan Cvetković posetio je danas kompaniju „Srbija Ziđin Koper” i tom prilikom obišao rudnik „Veliki Krivelj” – dispečerski centar i topionicu bakra – Elektroliza, saopštilo je Ministarstvo privrede.

„Srbija Ziđin Koper, kao deo Ziđin Grupe, predstavlja jedan od stubova srpske privrede. Ova investicija realizovana kao strateško partnerstvo između Ziđin Grupe i Republike Srbije nije samo znak poverenja u našu zemlju, već i potvrda da Srbija privlači značajne investitore i da može da ostvari prosperitetnu budućnost“ poručio je ministar Cvetković.

Jovica Radisavljević, direktor proizvodnje u Srbija Ziđin Koper rekao je da je od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor, kompanija dala kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji koji je svrstava u red privrednika sa najvaćim uplatama po osnovu poreza i naknada.

„Od poslovanja Srbija Ziđin Koper imaju koristi i lokalne samouprave na čijim teritorijama kompanija posluje, odnosno grad Bor i opština Majdanpek. Tako je, recimo, samo u budžet grada Bora i opštine Majdnapek ove godine uplaćeno oko dve milijarde dinara“ izjavio je Radisavljević.
Ministar Cvetković se osvrnuo i na ostvarene rezultate ove kompanije koji svedoče u prilog ovoj uspešnoj privatizaciji.

„Republika Srbija se nekada nalazila na šestom mestu u Evropi po poizvodnji bakra, a danas zauzima vicešampionsko drugo mesto, nakon Poljske. Broj zaposlenih je povećan za oko 25%, a poslovni prihodi u prethodnoj godini su gotovo trostruko veći u odnosu na period pre privatizacije. Takođe, prethodna godina beleži rekordnu poslovnu dobit od 341 milion dolara, ali i impozantan iznos investicija od čak 795 miliona dolara“ istakao je Cvetković.

„Želimo da podržimo razvoj naše zajedničke kompanije i rudnika, jer razumemo koliko je važno da imamo stabilan izvor prihoda, kao i da stvaramo nova radna mesta za naše građane“, zaključio je Cvetković.

Kompanija Srbija Ziđin Koper zapošljava preko 6.200 radnika, koji u proseku mesečno zarađuju oko 125.000 dinara. Plate zaposlenih daleko premašuju lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika, a i 49 odsto su veće od proseka u Srbiji. Po preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.800 novih, uglavnom mladih ljudi, što je najznačajniji doprinos ekonomskom razvoju dva grada. Dodatno, veliki broj novootvorenih radnih mesta za lokalno stanovništvo odigrao je važnu ulogu u održavanju društvene stabilnosti.

Foto: Ministarstvo privrede

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *