MLADI SE PITAJU

„Da nas bude više“ (8)

Više od 10 godina opština Majdanpek, kao malo koja u Srbiji pokušava da nizom pogodnosti, pa i materijalnih davanja podstakne rađanje dece i pomogne njihovo odrastanje kroz pomoć porodicama sa više dece. Rečju, čine se napori da se zaustave nepovoljni trendovi u oblasti nataliteta i migracije stanovništva.

Ulažući i sredstva i napore u čitav niz mera koje u krajnjem ishodu imaju za cilj rast nataliteta, u opštini Majdanpek se suočavaju sa činjenicom da na mnoga aktuelna rešenja jednostavno ne mogu uticati. Porodicama koje se bore za roditeljstvo znači spremnost da se finansijski pomogne vantelesna oplodnja, onima koji očekuju prinovu i jednokratna novčana pomoć i mesečna nadoknada nezaposlenim majkama do prve godine njihovih beba, olakšava život i skroman, ali redovan mesečni iznos za svako treće i naredno dete, a da i ne govorimo o mesečnom iznosu na koji mogu da računaju nezaposlene majke sa četvoro maloletne dece. Pomoć lokalne zajednice i kod plaćanja boravka dece u predškolskim ustanovama, ali i produženog boravka osnovaca, kod obezbeđenja besplatnog prevoza za srednjoškolce na području opštine i stipendiranje, zaslužuju samo pohvale, ali…Odgovorno roditeljstvo, tvrde upućeni oslonjeno je na punu materijalnu sigurnost porodice koja se sagledava kroz zaposlenost roditelja. Čak i u ti slučajevima postoje okolnosti zbog kojih mladi odlaze iz ove sredine. Kada se pogledaju mogućnosti za školovanje u samoj opštini, one velikom broju učenika ne mogu da odgovore. Pored nekih radničkih zanimanja i onih koji sticajem okolnosti, predstavljaju školovanje za tržište rada, nema u ponudi zanimanja koja bi odgovarala dobrim đacima kakvih je u ovoj sredini dosta ni škola poput medicinske, farmaceutske, geodetske, arhitektonske, šumarske i drugih. Deca zbog školovanja odlaze iz ove sredine, vrlo često nastavljaju školovanje u okolnim i drugim velikim gradovima i retko se posle toga vraćaju u sredinu iz koje su pošli. Jer, u novoj provode godine koje prethode osnivanju porodice,pa se tamo i odlučuju za taj korak i potomstvo.

Na drugoj strani, sa stvaranjem mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi stvara se pozitivan ambijent u kojem će se više dece rađati i u opštini Majdanpek. U prilog tome je i status mirne sredine, pogodne za „podizanje“ dece. Sredina u kojoj se svi poznaju, podrazumeva i nivo solidarnosti i saradnje, spremnosti da se izađe u susret i pomogne komšiji, kolegi, prijatelju, posebno oko dece. Tu se od društva i zajednice očekuje pomoć kroz obezbeđenje kvalitetne zdravstvene zaštite, prisustvo dobrog pedijatra, zubara i drugih specijalista koji deci povremeno zatrebaju. Ozbiljnu prepreku jednoj razuđenoj i slabo naseljenoj opštini, kakva je Majdanpek predstavljaju „ključevi“ sa potrebnim brojem pacijenata za upošljavanje specijalista. Ali, postoji tu i davno provereno rešenje po kojem se rad državnih službenika u graničnim područjima, krajinama, posebno stimulisao uvećanim zaradama. Nije to cena koja je previsoka za to da se Timočka krajina i u njoj i opština Majdanpek, spasu „bele kuge“.

Projekat  „Da nas bude više“ sufinansiran je iz budžeta Opštine Majdanpek. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *