NARODNA STRANKA BOR: JAVNI SEKTOR JE U KATASTROFALNOM STANJU

-Javni sektor je u katastrofalnom stanju, o čemu smo upozoravali godinama unazad, i ova lokalna vlast nije sprečila katastrofu koja se zove toplana, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Gradskog odbora Narodne stranke u Boru.

-Dug toplane nije manji od tri milijarde dinara, samo kroz subvencije je toplana za 10 godina dobila blizu milijardu dinara a pritom je godišnji minus uvek iznosio preko 200 miliona dinara. Ova grejna sezona biće pod znakom pitanja, jer je potpisan ugovor o nabavci uglja a ne zna se kakav ugalj treba da stigne u toplanu, što sami radnici kažu, zbog čega mnogi i napuštaju to preduzeće. Sa druge strane nabavka uglja se vrši tajno, ne postoji javna nabavka već pregovarački proces sa uvek istom firmom koju je borska toplana digla na noge, firma koja je do pre nekoliko godina  imala jednog zaposlenog i par miliona dinara prihoda a danas je to pet, šest miliona evra prihoda. Ako uporedimo cenu uglja koju nabavlja toplana i isti taj ugalj koji kupuje  Ziđin, dolazimo do katastrofalnih podataka,  a to je da se ugalj koji toplana nabavlja plaća 30 do 40 odsto skuplje  u odnosu na onaj koji kupuje Ziđin. Npr, mrki ugalj granulacije 0 do 15 mm je po ugovoru o kupoprodaji ugovora za grejnu sezonu 2020/2021, cena te granulacije je 11.900 dinara po toni bez pdv, a lider pro je takav ugalj 7.500 dinara po toni  naplatio od Ziđina.  Gde ide taj novac nego u partijske džepove. To neko mora da objasni, i nije kriv samo menadžment toplane, jer ako se zna kako posluju, zašto nisu smenjeni? Da bi se našlo rešenje iz ove situacije gradska vlast i gradonačelnik obećavaju toplanu na sečku. Gradonačelnik kaže na sednici Skupštine da se cela Ljubljana i Slovenija greju na sečku. Svako može da uđe na sajt Energetike Ljubljane, firme koja je slična našoj toplani, gde se kaže da se godišnje, do naredne godine, 330 000 tona uglja koristi za zagrevanje Ljubljane a samo osam odsto ide na sečku. Ono što se nama obećava, a Slovenci uveliko rade, je da grčka firma gradi za 118 miliona evra energanu i toplanu na gas u Ljubljani i oni će od naredne godine 70 odsto uglja zameniti grejanjem na gas. Naglasio bih i da  još malo vodotokova imamo u Timočkoj krajini koji nisu zagađeni, i došli smo u situaciju da se pijaća voda koristi kao industrijska i očigledno da pored ruda, šuma i vodu treba koristiti zarad nečije dobrobiti, ali sigurno ne za dobrobit građana. Ubeđen sam da je narod uvideo da ova vlast ne valja i da će na narednim izborima, ova vlast otići u istoriju – izjavio je Dragan Marković, predsednik GO Narodne stranke u Boru.

On je naglasio da  se zbog nesposobnosti gradske vlasti Bor nije našao na spisku gradova i opština u projektu koji je namenjen lokalnim samoupravama za povećanje energetske efikasnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *