UDOMLJAVANJEM REŠAVAJU PROBLEM NAPUŠTENIH PASA

Za bezbednu i humanu lokalnu zajednicu (2)

Od početka godine Zoohigijenska služba borskog JKP “3.oktobar” sklonila je sa ulice oko 400 napuštenih pasa od kojih je svega 22 vraćeno nazad. Ostali psi su pronašli dom ili su smešteni u prihvatilištu za napuštene životinje u ovom komunalnom preduzeću. Veliki broj udomljenih pasa,  popis vlasničkih pasa, sterilizacija i napuštenih i vlasničkih životinja, kao i dobra kampanja udomljavanja, što uspešno realizuje ovo komunalno preduzeće u saradnji sa nevladinim sektorom i uz podršku grada Bora, rešava problem sa napuštenim psima na gradskim ulicama.

– Kada uhvatimo psa, ulažemo sve napore dag a udomimo, ako to ne uspe u našem prihvatilištu može da provede do tri meseca. Imamo hranitelja koji ih hrani, I ona nas obaveštava kakvog ej temperamenta pas koji se vraća na ulicu u gradu. Ukoliko počne da napada ljude, da brani svoju teritoriju ponovo se taj pas dovodi u naše prihvatilište, i ponovo tražimo dom za njega. Pas kojis e vraća na ulicu mor ad abude socijalizovan i izuzetno pitom, ne sme da pokazuje svoju temperamentnost.  U dnosu na 2019. godinu smanjili smo za 1/3 broj ujeda-kaže Aleksandar Gajić, menadžer zoohigijenske službe borskog JKP “3.oktobar”.

Aleksandar Gajić

On naglašava da je pravilna primena CNVR program sterilizacije (Catch, Neuter, Vaccination And Release) -(Hvatanje, Kastracija, Vakcinacija i Puštanje) daje odlične rezultate, kao i uspešna saradnja sa nevladinim organizacijama.

– CNVR sistem se primenjivao u Srbiji nepraktično. On se primenjuje na psima koji su ostali na ulici, ali najglavnije je da se žarišta anuliraju. Uz podršku graada Borai u saradnji sa Udruženjem “Borske šape”, radimo projekat kojis e odnosi na mobilnu ambulantu i čipovanje, vakcinaciju,  sterilizaciju, kao i popis vlasničkih  pasa, obišli smo Brestovac, sada radimo u Brestovačkoj banji , na Borskom jezeru , Banjsko polje jer je najveća migracija pasa ka gradu je upravo bila iz tih mesta Pre nekoliko godina se isto radilo čipovanje i vakcinacija pasa, mesečno oko 150 pasa, ali su se svi vraćali na ulicu. Ovakav način rada je sada baziran na  udomljavanju i popisivanju pasa, povećanju odgovornosti vlasnika koji plaćaju troškove hvatanja psa, i drastično je manji broj pasa na ulici, nego pre dve godine. Na ovaj način CNVR  daje rezultate a ukoliko se ne primenjuje pravilno,  faktički akumulira sve pse iz okoline u gradsku sredinu I u tom slučaju se konstantno povećava broj napiuštenih  pasa na ulicama-priča Gajić.

Od jula prošle do jula ove godine, dobrim radom zoohigijenske službe i još boljom saradnjom sa nevladinim sektorom, 540 napuštenih pasa je udmoljeno, od čega je  više od 120 pasa otišlo u inostranstvo.

-Imamo internet prezentaciju mojpas, gde svako može da pogleda koji se psi nalaze u našem prihvatilištu i da pronađe kućnog ljubimca. Pas koji je udomljen u inostranstvu, prvo provodi izvesno vreme u privatnom pansionu, gde se oni socijalizuju i radii m se titar antitela. Više od polovine ljudi koji udomljavaju pse, su naši bivši sunarodnici ili gastarbajteri, a druga polovina su stranci. Psi iz našeg prihvatilišta odlaze za Kanadu, Irsku, Veliku Britaniju, Sloveniju. Naši psi odlaze preko granice sa kompletnom dokumentacijom, sa dokumentacijom iz veterinarske inspekcije, veterinarske stanice, veterinarske ambulante i uvek imamo povratne informacije gde su udomljeni i dobijamo od porodica u inostranstvu gde su naši psi, fotografije, zahvalnice itd. Sve to se organizuje uz pomoć naših prijatelja iz inostranstva-zaključuje naš sagovornik.

Projekat „Za bezbednu i humanu lokalnu zajednicu“ sufinansiran je iz budžeta grada Bora. “Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *