NOVE MERE ENERGETSKE SANACIJE OBJEKATA U MAJDANPEKU

Druga martovska, a već 18. sednica Opštinskog veća Majdanpek u ovom mandatu, održana prošlog četvrtka,bila je prilika da se raspiše Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u opštini Majdanpek za 2023. godinu. Praktično, time je nastavljen niz aktivnosti sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti koji se u ovoj sredini odvija uz podršku države, odnosno njenih institucija.

Radi se o dve mere, o nabavci, ugradnji solarnih panela, invertera i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, namenjenoj vlasnicima porodičnih kuća i unapređenju termotehničkih sistema zgrade putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote, vezano za stambene zajednice – objasnila je Mirjana Cakić Mladenović, iz Odeljenja za privredu i javne delatnosti, dodajući da će realizaciju ovih mera lokalna samouprava subvencionisati sa dva miliona dinara i isto toliko nadležno ministarstvo, odnosno, Uprava za energetsku efikasnost.

Realizujući pomenutu odluku, već 17.marta iz ove lokalne samouprave raspisan je javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Majdanpek sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti i povećanog korišćenja obnovljivih izvora energije u domaćinstvima. Zainteresovani privredni subjekti treba da se jave do 13.aprila.

Osim ove odluke,članovi Opštinskog veća Majdanpek usvojili su i predlog Rešenja o odobravanju posebnih programa u oblasti sporta u tekućoj godini, za štaje iz budžeta opredeljeno deset miliona dinara, ali i Predlog odluke o donošenju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Majdanpek za 2023.godinu za koji je prethodno dobijena saglasnost resornog ministarstva.Takođe, utvrđen je i predlog Rešenja o  visini sredstava za finansiranje manifestacija od značaja za opštinu, među kojima su prvi Uskršnji dani folklora u Crnajki za koje će finansijska podrška iz opštinskog budžeta iznositi 300 hiljada dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *