OBEĆANO REŠENJE ZA BORSKA SELA

„Rodna gruda (p)osta ruda“ (20)

Meštani sela Krivelj  osim saznanja da će najviše za pet godina njihovo selo biti premešteno na novu lokaciju gotovo da nemaju drugih informacija. Kako tvrde i u selima Bučje, Oštrelj, Slatina, meštani nisu protiv rudarenja ali ih najviše pogađa što nemaju konkretnijih informacija o planovima rudarenja i čemu mogu da se nadaju u bliskoj budućnosti.

Kako su izjavili za nedeljnik „Timočke“, meštani sela su u neizvesnosti jer ne znaju šta sve mogu da očekuju, iz sela Oštrelj i Krivelj  naglasili da su se do sada obraćali svim relevantnim ministarstvima ali da su jako malo odgovora dobili na pitanja koja ih svakodnevno muče a sve vezano oko situacije u selu povezane sa rudarskim aktivnostima.

Iz kompanije Serbia Zijin Copper su potvrdili za nedeljnik „Timočke“ da će nastaviti sprovođenje predviđenih projekata, između ostalih i oko donošenja prostornog plana posebne namene,  i rad na nivou Radne grupe pri Vladi Srbije.

Meštani imaju problema i sa bukom, prašinom, uticajima od miniranja. Na sastancima koje su imali sa predstavnicima gradske vlasti dobili su uveravanja da će se obezbediti optimalni uslovi za život meštana do preseljenja.

Meštani ne poriču da žele da se presele, ali naglašavaju da im se ne nadoknađuje šteta nastala  usled izvođenja rudarskih radova i traže objašnjenja i obezbeđivanja normalnih uslova za život do preseljenja.

Predstavnici lokalne samouprave su podsetili da se o preseljenju sela Krivelj i drugih delova okolnih naselja po prvi put sada govori otvoreno i transparentno, kao i da je lokacija za preseljenje Krivelja odabrana nakon što su se meštani složili i izabrali novu lokaciju. Oni podsećaju da je selo Krivelj bilo viđeno za kolektivno preseljenje i pre više godina a da sada kada su se povećali rudarski radovi za ovaj proces tvrde da će biti urađen javno i tako da svi meštani budu zadovoljni.

Takođe, naglašavaju da se sa formiranjem nove Radne grupe u koju u uključeni mesna zajednica, država, kompanija Ziđin i grad Bor nastavlaju realizacije svih aktivnosti kao i da će pokušati da se selo Krivelj sa kompletnom infrastrukturom preseli na novu lokaciju u naredne tri godine, i da se obezbede svi neophodni uslovi i za ostala sela ukoliko zbog uticaja rudarenja bude bilo potrebe za preseljenjem.

Da će selo Krivelj kompletno biti preseljeno potvrdila je i Zorana Mihajlović, tadašnja potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike koja je posetila Bor u oktobru ove godine. Ona je tada naglasila da niko od meštana neće ostati oštećen kao i da će se rudarenje na ovim prostorima odvijati decenijama i da je cilj da kada se meštani ovog sela presele na novu lokaciju budu i zadovoljni.

U intervjuu za nedeljnik„Timočke“ Milivoje Janošević, zamenik gradonačelnika Bora je naglasio da se radi novi plan uticaja rudarenja, kao i da će biti urađen novi prostorni plan kada će biti poznate  granice rudarenja i koji će sve delovi okolnih sela i grada biti preseljeni.

Projektni tim nedeljnika „Timočke“

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *