(FOTO)OBELEŽEN DAN SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE

Povodom obeležavanja  Dana Sektora za vanredne situacije  u Boru je organizovan Taktičko-tehnički zbor koji je okupio veliki broj  školske i srednjoškolske dece. Ovom prilikom deca su mogla da vide vatrogasne sprave, opremu i vatrogasna vozila sa kojima rade vatrogasci  kao i javno-pokaznu vežbu gašenja požara višespratnica na objektu Doma kulture.

– Vatrogasno spasilački bataljon u Boru je priredio niz manifestacija i javno pokaznih vežbi . Radili smo vežbu na zgradi Doma kulture gde su vatrogasci spasioci pokazali svoje veštine i deca su to posmatrala sa velikim oduševljenjem. Takođe, moram da napomenem da je javno pokazna vežba rađena i u Kladovu , sutra se radi u Donjem Milanovcu a u petak će biti izvedena u  Majdanpeku. Mi inače svakodnevno vežbamo u krugu vatrogasnih jedinica. Ove godine su bile obilne padavinme i imali smo jako veliki broj intervencija zbog poplava , učestvovali smo u svim akcijama  i imali smo puno posla-kazao je Ivan Janković, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Bor.

Pored Taktičko-tehničkog  zbora  organizovana je i akcija dobrovoljnog davanja krvi pripadnika Vatrogasno-spasilačke čete Bor, u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, u prostorijama borskog Crvenog krsta.

– Grad Bor dugi niz godina unazad radi na razvoju sistema zaštite spasavanja , sproveli smo niz aktivnosti na formiranju civilne zaštite, na pomoći našem Vatrogasno spasilačkom bataljonu u boru, na izradi svih neophodnih planova za procenu rizika, i nastavićemo da radimo sa ciljem jačanja kapaciteta sektora Civilne zaštite i rada Štaba za vanredne situacije i pružanja pomoć i borskom Vatrogasno spasilačkom bataljonu –rekao je Danijel Aleksić, član Gradskog veća.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova planira obeležavanje Dana Sektora za vanredne situacije nizom manifestacija širom Republike Srbije koje bi bile humanitarnog karaktera pod sloganom „Budi i ti heroj“, u periodu od 11. – 17. septembra 2023.godine.

Saopšteno je da je 17.septembra 2009.godine  osnovan Sektor za vanredne situacije kao jedinstvena služba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama, i ujedno je i dan kada vatrogasci-spasioci obeležavaju krsnu slavu, Presvetu Bogorodicu Neopalimu kupinu ili nesagorivu kupinu, zaštitnicu vatrogasaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *