U MAJDANPEKU OBELEŽEN DAN OPŠTINE

Dan opštine Majdanpek, 12.septembar bio je povod za održavanje svečane sednice Skupštine opštine Majdanpek na kojoj se govorilo o ostvarenim rezultatima, aktuelnim projektima i planovima, a bila je to i prilika da se najboljim pojedincima i organizacijama dodele tradcionalna septembarska priznanja, te kao prateći sadržaji organizuju izložbe i koncerti.

Svečanom skupu, pored odbornika lokalnog parlamenta, predstavnika lokalnih ustanova i institucija, prisustvovali su i gosti iz bratske opštine Čelinac u Republici Srpskoj, načelnik Borskog okruga, čelnici lokalnih samouprava u okruženju kao i  menadžment kompanije Ziđin. Sve njih, kao i građane  Majdanpeka kojima je čestitao praznik, pozdravio je najpre, Nikola Naunović, predsednik SO:- Od grada u kojem je izgrađena prva železnička industrijska prugau Srbiji, prva topionica gvožđa  i brakra, izrađena prva parna lokomotiva na Balkanu, preko zlatnog doba s kraja 60-ih godia do danas, Majdanpek  je prošao mnoge izazove. Sa porastom rudarske aktivnosti, povećanjem prihoda Ziđina, povećavaju se i prihodi opštine Majdanpek što nam pruža mogućnost da rešavamo dugogodišnje nagomilane probleme, ali i poboljšamo infrastrukturu, kao i da omogućimo sugrađanima bolju zdravstvenu zaštitu.

U kratkom osvrtu, na period između dva septembra, predsednik Opštine Majdanpek Dragan Popović je istakao da je mnogo toga urađeno uz razumevanje i podršku samog državnog vrha, ali i sve veći veći budžet,  zahvaljujući, pre svega, kompaniji Ziđin, daje prostora za još značajnija ulaganja u razvoj cele opštine: – Izdvojio bih samo par izuzetno vrednih projekata na čijoj realizaciji radi. U toku je izgradnja nove toplane na biomasu koja treba da bude završena do marta naredne godine, radi se na toplovodnoj mreži, na zameni podstanica, a pored toga imamo već jednu novu toplanu izgrađenu uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja zahvaljujući kojoj imamo rešen problem daljinskog grejanja u Majdanpeku.“

Popović je pomenuo i uređenje parka u Donjem Milanovcu koje će potpuno biti uređeno kada vremenski uslovi dozvole da se tu unese još 327 stabala drveta i 1700 sadnica ruža uz koje bi opet bio „grad ruža“: – Sva sela u opštini Majdanpek dobila su dečja igrališta, urađena po evropskim standardima i potpuno bezbedna za boravak dece, po čemu smo, verovatno, jedini u Srbiji. Među vrednim projektima je svakako i Akva park u Rudnoj glavi, za koji smo idejni projekat već uradili, a vrednost te investicije je 460 miliona dinara sa PDV-om. Nadam se da ćemo i taj projekat završiti do kraja naredne godine, radićemo i rasvetu do Rajkove pećine, do Vidikovca koji su naši prijatelji, iz kompanije Ziđin uradili.“

Popović je ovoj kompaniji zahvalio na pomoći ne samo zbog punjenja budžeta, već i na društvenoj odgovornosti i razumevanju koje pruža obezbeđujući pomoć i donacije. Naglasio je da se opštinski budžet racionalno koristi, da se ova sredina može pohvaliti funkcionalnim, novim ili renoviranim domovima i asfaltiranim ulicama u selima koje će naredne godine biti završeno.

Tradicionalno, na svečanoj sednici povodom Dana opštine, zaslužnim pojedincima i kolektivima uručene su nagrade i pohvale „12. septembar“, najviša opštinska priznanja. Ove godine nagradu za postignute rezultate u radu i aktivnosti koje zaslužuju javno isticanje i opšte priznanje su dobili Lujza Golubović, spec.dr.med Nenad Miladinović, Marko Cokić, dr Miloš Banković, dr Slađana Minić i dr Jovanka Vračar Višnić. Pohvala „12.septembar“ je dodeljena Marijani Bogdanović, Vesni Jović, Nebojši Klčesku i Udruženju za Majdanpek, kao i Aktivu žena invalida rada Majdanpek.

Vlado Gligorić, načelnik Opštine Čelinac pozdravio je sve prisutne poručujući da je svaki susret prilika za unapređenje saradnje bratskih opština i pokazivanje iskrene radosti zbog rezultata koji se ostvaruju.

Učesnici ovog skupa su potom obišli prethodne večeri otvorenu, izložbu fotografija starog Majdanpeka koju je priredilo Udruženje za Majdanpek, povodom 12. septembra, Dana Opštine. Ovogodišnja postavka, priređena u galeriji Centra za kulturu, nosi naziv „Pobeda slobode“ i sadrži brojne fotografije iz bogate zavičajne zbirke udruženja.

Proslava je završena na stadionu „Nikola Pasko“ gde su građanima deljeni sendviči, pivo i sokovi, ali i priređeni koncerti Dejana Petrovića i Big bend orkestra i Milice Pavlović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *