PRAZNIK UMETNOSTI

Prošla subota je u Majdanpeku bila još jedan praznik umetnosti budući da je otvaranje IX Međunarodne izložbe “Umetnost u minijaturi – MajdanArt 2018” okupilo brojne goste, umetnike iz zemlje i inostranstva koji nisu štedeli pohvale na račun uspešne organizacije i kvaliteta prikazanih radova,  po mnogo čemu jedinstvene izložbe i manifestacije u zemlji.

Centralni događaj manifestacije je specifična i verovatno najveća izložba minijature u ovom delu Evrope koja je u Galeriji Hotela “Golden Inn” u Majdanpeku predstavila 433 umetnička rada, 266 umetnika iz 31 države sveta.  Izložbu je otvorila Lillian Carland Malbašić, član selekcione komisije i žirija iz Melburna – Australija.

Pred brojnom publikom uručene su nagrade i pohvale izložbe. Prethodno, gosti su uživali su obilasku Crkve Svetih Petra i Pavla, upoznali se sa istorijom rudarenja u ovoj sredini, obišli jednu od najlepših, uređenih pećina, Rajkovu pećinu, upoznali se sa velikim prirodnim bogatstvom, lekovitim biljem koje buja na obroncima planina uživali u specifičnoj i jedinstvenoj kuhinji karakterističnoj za ovaj deo istočne Srbije koju su organizatori nazvali “Koktel Rajkova proja – Malaj”.

– Pokušali smo da u vizuelnu umetnost unesemo jednu novu energiju i nov način razmišljanja, a to je da se izložba svake godine inovira novim sadržajima, novim kategorijama, novom pristupom i odbirom radova – objasnio je na čemu se svih ovih godina radilo Zoran Mitrović, predsednik “MajdanArta”, a tako u velikoj meri otkrio i tajnu uspeha velikih manifestacija koje se organizuju u malim sredinama.

Svi zainteresovani ovu izuzetnu izložbu mogu pogledati svakog radnog dana do kraja  septembra u terminima od 9 do 11 i od 18 do 20 časova.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Majdanpek, a organizator Udruženje za umetnost, kulturu i turizam “MajdanArt”, uz pomoć Hotela “Golden Inn”, Turističke organizacije opštine Majdanpek, Sveštenstva Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, Udruženja “Frend”, te brojne ustanova i pojedinaca iz oblasti vizuelnih umetnosti u zemlji i svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *