RECI NE RADU NA CRNO

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja priredio je u Negotinu edukaciju u okviru projekta jačanja kapaciteta Inspektorata za rad i podizanja svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno „Reci ne radu na crno“. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Inspektorata rada, Uprave za bezbednost na radu, Borskog upravnog okruga, Nacionalne službe za zapošljavanje, ali i direktori pojedinih državnih i javnih preduzeća, privrednih subjekata i predstavnici sindikata.

-Želja nam je da javnosti u Srbiji predočimo šta to radi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i koji su ciljevi u smislu da radnici koji se angažuju, poslodavci koji ih angažuju i država imaju koristi od sveg toga. Inspektorat rada je neko sprovodi osnovne zakonske regulative, kontroliše radno pravni status zaposlenih i bezbednost na radu – rekao je medijima Stevan Đurović, direktor Inspektorata za rad.

Tribina u Negotinu četvrta je u nizu kojom Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja promoviše projekat ,,Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno“. Taj projekat inače finansira Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

-Upravo ovaj sastanak treba da unapredi tu saradnju između Inspektorata rada, naših državnih organa, jedinica lokalne samouprave, predstavnika sindikata, poslodavaca, kako iz privatnog tako i iz javnog sektora, sve u cilju da naši radnici što bezbedniji i da imaju što bolje uslove rada-kaže Miroslav Knežević, načelnik Borskog upravnog okruga.

Inspektorat rada pored suzbijanja rada na crno radi i na većoj bezbednosti i zdravlju na radu u funkciji onoga što je zakonom predviđeno. Statistike pokazuju da je prošle godine zabeleženo 769 neregistrovanih subjekata, dok je prekršajnih zahteva u poslednjih šest meseci 86 odsto više nego prethodne godine.

– Svaki radnik ima pravo da radi i da bude prijavljen od čega će benefit imati i država, lokalne samouprave a i sami građani kroz ulaganje tog novca u investicije- kaže Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *