U SLAVU MOKRANJCA I MUZIKE

Ovogodišnje, 53. muzičke svečanosti Mokranjcu u čast, „Mokranjčeve dane“ otvoriće 15. septembra Ivana Delić, pomoćnik ministra kulture i informisanja, a svojom besedom balerina Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre. Goste i učesnike festivala pozdraviće u ime domaćina i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Prvog festivalskog dana, tradicionalno, biće održano Natpevavanje horova, na kojem će se za Statuetu Stevana Mokranjca nadmetati hor pri beogradskom hramu Svetog Đorđa, Omladinski hor „Milka Stoeva“ iz Burgasa u susednoj Bugarskoj , Ženski hor Muzičke akademije na Cetinju, Mešoviti hor KUD Jevnica iz Slovenije i hor „Rozafa Expression“ iz Skadra u Albaniji.

Programski koncept festivala zadržao je osnovne stubove, pa će publika tako biti u prilici da do 21. septembra uživa u brojnim programima, koncepcijski različitim, od koncerta reprezentativnog subotičkog ansambla “Collegium musicum catholicum” pod upravom mladog dirigenta Miroslava Stantića (16.09), klavirskog kvinteta “Alpro senso” (17.09) do koncerta vokalne grupe “Konstantin” iz Niša (20.09).

Festivalskoj publici ponuđen je i atraktivni muzičko scenski program, nedavno postavljen u Narodnom pozorištu, mjuzikl Bolivud, autorskog tima Maja Pelević i Anja Đorđević (17.09), ali i koncert tria Vlatka Stefanovskog za koji će se, verujemo, tražiti karta više (20.09).

Muzički sladokusci uživaće u nastupu našeg najistaknutijeg violiste, umetnika nesvakidašnje energije i snage izraza, Saše Mirkovića, koji će se predstaviti sa svojim ansamblom “Metamorfozis” (18.09), a u okviru programa “Večernja serenada” i sa kompozicijama srpskih autora inspirisanih Bahovim svitama za violončelo. (19.09).

-Uvažavajući tradiciju i značaj festivala “Mokranjčevi dani” programski koncept 53. Festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije- kaže muzikolog dr Sonja Marinković, selektor Festivala.

Odu glasu, instrumentu u koji je Mokranjac najviše verovao, na različite načine daće naše operske dive, Iva Mrvoš Anokić i Snežana Savić Sekulić, koje će publici predstaviti lepotu naše solo pesme (19.09).

Negotinski festival poznat je i po sadržajnim pratećim programima, pa će publika tako biti u prilici da uživa u slikama Miloša Šobajića (15.09), dela nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji “Eho muzike” (16.09), izložbi o životu i stvaralaštvu Petra Stojanovića (17.09), kao i izložbi “Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije” Zorane Đorđević, Dragana Novakovića i Marije Dragišić (18.09).

Na književnoj tribini biće predstavljen dobitnik Drainčeve nagrade, negotinski pesnik Vlasta Mladenović (18.09), a biće promovisana i monografija o 80 godina rada FMU u Beogradu, autorke dr Ivane Perković, redovnog profesora Fakulteta (20.09).

Završni koncert 53. “Mokranjčevih dana” pripada Horu i Simfonijskom orkestru RTS koji će zajedno sa dečijim horovima iz Negotina, pod rukovodstvom Bojana Suđića izvesti Carminu buranu Karla Orfa (21.09).

 

 Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *