ŠANSA MLADIMA DA SE PORED POLJOPRIVREDE BAVE I TURIZMOM

Sredstva po konkursu koji će ovih dana raspisati Gradska uprava grada Bora, a koji je namenjen za subvencije za bavljenje etno turizmom, imaće pravo da iskoriste seoska poljoprivredna domaćinstva koja su registrovana za bavljenje seoskim turizmom. Ovo je za „Timočke“ potvrdio Ljubiša Repeđić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

-Seoska domaćinstva koja budu konkurisala dobiće subvenciju od 300 hiljada dinara, odnosno grad Bor vraća 60 odsto sredstava. Jako je bitno da su registrovani za bavljenje seoskim turizmom, i da imaju pravo da nabave materijal za obnovu postojećeg objekta, dok za proširenje ili gradnju novog objekta moraju da imaju građevinsku dozvolu. Sredstva ne mogu da troše za obnovu fasade, ali mogu da okreče prostorije, zamene crepove, prozore, da obnove kupatila, kupe nov nameštaj: stolove, stolice, krevete, kao i veš mašinu, bojler,…, ili da urede dvorišta gde bi možda izvršili nabavku novih klupa, stolica ili dečijih rekvizita: klackalica, ljuljaški itd – naglasio je Repeđić.

On je dodao da se nudi velika šansa mladima koji  se već bave poljoprivredom da iskoriste mogućnost da dobiju sredstva i prošire svoju delatnost u vidu bavljenja i razvijanja seoskog turizma.

– Ovo je nov program koji je pokrenuo grada Bor i koji ćemo usavršavati i narednih godina.  Obavestićemo ljude da imaju mogućnost da iskoriste sredstva i krenu u razvoj turizma. Mogućnosti su velike: tu su nova radna mesta, a mladi će imati priliku da ostanu da žive na selu i zarađuju  i od poljoprivrede i od turizma. Ima turista koji žele da obiđu mirna područja, uživaju u čarima prirode, domaćoj zdravoj hrani i ovo je idealna prilika da seoska domaćinstva razvijaju turizam i unapređuju svoja gazdinstva. Samo ove godine je grad Bor za pomoć poljoprivrednom proizvođačima izdvojio 45 miliona dinara i iz godine u godinu raste interesovanje meštana za nabavku mehanizacije, sadnica voća, vinove loze, a ovo je dodatna prilika da zarade i uspešno razvijaju i seoski turizam -dodao je Repeđić.

Kako naglašava Repeđić, interesovanja kod meštana borskih sela ima za bavljenje seoskim turizmom, a narednih godina dodatno će se razvijati ovaj program koji je grad Bor po prvi put pokrenuo ove godine. Za subvencije domaćinstvima za bavljenje seoskim turizmom, iz gradskog budžeta ove godine je izdvojeno pet miliona dinara.

Projektni tim „Timočkih“

Projekat „Razvoj turizma za spas sela“ sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. “Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *