SAŠA NIKOLIĆ: MOŽEMO BOLJE, BRŽE I VIŠE

Izborom za predsednika opštine Kladovo  odbornici su ispunili volju  5672 birača koji su svojim glasom ukazali poverenje listi „Aleksandar Vučić-Zato što volimo Kladovo“ i Srpskoj naprednoj stranci. Novoizabrani predsednik te podunavske opštine Saša Nikolić u intervjuu za nedeljnik “Timočke” ističe da će 2019. godina biti obeležena investicionim ulaganjima u razvoj Kladova i zalaganjem za podizanje kvaliteta života na svim nivoima.

Nedavno ste preuzeli funkciju predsednika opštine Kladovo. Šta je po vama preduslov za bolji život Kladovljana?

– Pred nama su važni poslovi koji zahtevaju realizaciju projekata koji će biti prioritet u obnovi i izgradnji infrastrukture u gradu i 22 naseljena mesta u opštini Kladovo. To je jedan od preduslova za bolji život svih naših građana. Na decembarskim izborima  građani su prepoznali smernice SNS koja je uz podršku Vlade Repubike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića u periodu za nama pokrenula točak razvoja naše sredine. To me obavezuje da od svojih saradnika  zahtevam takav nivo angažovanja  koji će omogućiti prosperitet lokalne zajednice.

Na početku odgovornog mandata istakli ste  da su  turizam, mala privreda  i poljoprivreda zamajac razvoja opštine. Šta se očekuje na tom planu?

– Da li ćemo trend odgovornog angažovanja  uspešno sprovoditi i u kojoj meri zavisi od naših sposobnosti, ali i od  želje i volje da od Kladova napravimo sredinu kroz koju se ne prolazi i iz koje se ne odlazi već se u njoj ostaje. Spreman sam da budem kapetan broda kojeg ću uvesti u mirnu luku u kojoj se dobro radi i u boljim uslovima i lepše živi. Za to su nam potrebne ideje, planovi i programi za koje možemo dobiti podršku države, potencijalnih investitora, ali i kroz IPA programe prekogranične saradnje.

Kada kažete da su prioritet investicije, šta to znači za građane opštine Kladovo?

– Ova godina mora biti obeležena investicionim ulaganjima jer smo se opredelilili za investicioni, socijalno i razvojno orijentisan budžet za koji smatram da je realan s obzirom da su prihodi izbalansirani  i uravnoteženi sa rashodima. Ispunićemo obećanje koje smo dali građanima da  ćemo se zalagati za podizanje kvaliteta života na svim nivoima  jer naprednjaci ne umeju drugačije. U planu je da 40 miliona dinara usmerimo za izradu projektno-tehničke dokumentacije za kapitalne investicije. Ko nema projektnu dokumentaciju taj ne može biti ravnopravan igrač u tržišnoj utakmici, a mi želimo da pobeđujemo zato što volimo Kladovo. Usvojili smo programski budžet koji treba da nam omogući plansko i namensko trošenje novca poreskih obveznika u skladu sa prioritetima. Već na početku nove građevinske sezone uslediće početak radova na rekonstrukciji gradske zelene pijace. Reč je o projektu u koji ulažemo 13 miliona dinara. Zalagaću se da svi građani u opštini Kladovo imaju jednake uslove za život, kako oni u gradu tako i oni koji žive u 22 naselja naše opštine.  Ovu konstataciju potvrđuje podatak da smo za redovno funkcionisanje  mesnih zajednica  izdvojili 22 miliona dinara.  Za vreme vlasti koju je kreirala SNS krajem prošle godine kroz javno privatno partnerstvo uspešno je realizovan projekat „Rekonstrukcija i implementacija nove led rasvete“.

Rekonstrukcija saobraćajne infrastrukture temelj je na kojem se nadograđuju svi planovi. Da li će biti novih asfaltiranja putne mreže?

-Plan je da u ovoj godini  uradimo rehabilitacije prvih deset od ukupno 29,5 kilometara na delu puta  Drugog A reda Kladovo -Milutinovac koji u Donjem Ključu  povezuje osam naselja. Kompletan posao, odnosno asfaltiranje preostalih 19,5 kilometara završiće se u 2020. godini kako je predviđeno  dinamikom radova. U okviru obnove saobraćajne infrastrukture  na proleće se očekuje da krenu  radovi na obnovi dela državnog puta prvog „B“ reda Kladovo- Negotin, do Brze Palanke ukupne dužine 23,5 kilometara, koji se finansira iz kredita Svetske banke koji je Srbija dobila za ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu. Značajna sredstva planirana su i za nove kilometre asfalta, ali i za nastavak radova na  uređenju vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima u Dunavskom priobalju, a partneri na tim poslovima biće i nadalje Elektroprivreda Srbije i hidroelektrana „Đerdap“. Moja je želja da ta priča  posle više od pola veka odugovlačenja konačno bude završena, jer naprednjaci ispunjavaju svoja obećanja.

Nasledili ste brojne obaveze iz prethodnog perioda. Kako ćete se izboriti sa višegodišnjim problemima?

– Na funkciji predsednika opštine zalagaću se za realizaciju  programa i projekata koji mogu doprineti održivom razvoju naše sredine. Zato će poljoprivreda biti jedan od vodećih prioriteta s obzirom da smo za podsticaje  izdvojili 19 miliona dinara ili 3,4 miliona više nego u prethodnoj godini. U 2018. godini podsticaje za unapređenje poljoprivredne proizvodnje iz budžeta opštine Kladovo dobilo je 130 vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinastava.  Subvencije su odobrene stočarima. ratarima, pčelarima, voćarima i vinogradarima, ali i onima koji su konkurisali za novac za kopanje bunara. Mišljenja sam da se sredstva namenski troše i zato bitan segment u razvoju poljoprivrede mora biti i usavršavanje mladih ljudi koji su odlučili da obrađuju imanja u Ključu što je garancija ostanka na posedima njihovih predaka. Taj paket mera biće zaokružen kadrovskim jačanjem i fomiranjem poljoprivredne službe u okviru postojećih resursa sa kojim raspolažemo, jer bi tim modelom organizacije poljoprivredni stručnjaci više vremena kao savetodavci provodili u kontaktu sa vlasnicima gazdinstava radi pružanja konkreine pomoći, ali i prilikom izrade projekata za učešće na konkursima.

Koliko Vam je važna saradnja i podrška sa kladovskim privrednicima?

– Bitan segment u razvoju opštine Kladovo su preduzetništvo i mala privreda i iz tog razloga učiniću sve da lokalna samouprava bude karika koja će spojiti privrednike iz Kladova sa resornim ministarstvima. Želimo da sa privrednicima budemo partneri na unapređenju boljih uslova života i rada. Oni to znaju i mogu, a mi moramo da im budemo vetar u leđa na putu ka stvaranju boljih uslova života svih naših građana. U tom kontekstu pokušaću da unapredim rad Privrednog saveta opštine Kladovo i da sa privrednicima organizujem za njih najaktuelnije tematske sastanke. To može doprineti nižoj stopi nezaposlenosti koja je prema podacima Filijale nacionalne službe za zapošljavanje Bor u opštini Kladovo u 2018. godini smanjena za osam procenata i najniža je u Borskom okrugu.

Stalno se govori o turizmu kao grani koja može pospešiti razvoj opštine Kladova. Da li su očekivanja u toj oblasti realna?

– Prema prvim preliminarnim rezultatima prošle godine broj noćenja u hotelima, u domaćoj radinosti i u sportskom centru „Karataš“ dostigao je brojku od 80.000 i ostvareno je povećanje  za 10 odsto u odnosu na 2017. godinu. Uprkos svemu moramo se izboriti za još jaču promociju turističkih potencijala našeg kraja jer smo tu oblast targetirali kao zamajac razvoja. Zato je više novca izdvojeno i za programe u oblasti sporta, obrazovanja i kulture. To potvrđuje da sledimo politiku Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića koja ima za cilj ravnomerni razvoj svakog dela Srbije.

Kako se mogu rešiti problemi socijalno ugroženih slojeva stanovništva?

– Činjenica je da bolje živimo danas nego juče i slabije nego sutra i u takvim okolnostima moramo misliti i na oblast socijalne zaštite onih naših sugrađana koji su kao žrtve tranzicije dospeli u težak položaj. Tu nam je veoma važna podrška Saveta mesnih zajednica, ali i svih drugih relevantnih faktora kojima je u opisu rada ta oblast. Doprinos poboljšanju daće i izgradnja nove zgrade Centra za socijalni rad. Reč je o investiciji vrednoj 12 miliona dinara, a investitor je Ministarstvo za rad boračka i socijalna pitanja. U skladu sa nadležnostima lokalne samouprave zalaguću se i za bolji stepen zdravstvene zaštite meštana koji žive u naseljenim mestima. To podrazumeva aktiviranje  rada sektorskih ambulanti.

Koliko Vam je značajna saradnja sa sunarodnicima koji žive i rade daleko od rodnog kraja?

– U narednom periodu posebnu pažnju posvetiću saradnji sa  dijasporom, jer naši sunarodnici moraju da se uvere da su dobrodošli u zavičaj. Kada uđu u zgradu Opštinske uprave, u mesnu kancelariju ili u bilo koje javno preduzeće oni odatle moraju da izađu zadovoljni. Moraju da shvate da su dobrodošli, da su deo nas koji im pružamo ruku saradnje koja će ih ohrabriti da investiraju u rodni kraj. Moja je obaveza da uspostavim efikasne kontakte sa građanima i njihovim predstavnicima u skupštinskim klupama u mesnim zajednicama i drugim organima. Zaposleni u Opštinskoj upravi moraju biti servis svih građana.

 

Mnogi tvrde da je sport trošak za budžet bez pokrića. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?

– U ovoj godini za sportske aktivnosti izdvojili smo 22 miliona dinara ili 10 odsto više nego u 2018. Sportski milje u Kladovu  u narednom periodu biće bogatiji novim sadržajima u Sportskom centru „Jezero“ jer će završetkom radova taj objekat konačno izgledati kako je projektom i predviđeno. Ako smo prošlu godinu završili rekonstrukcijom zgrade osnovne škole „Vuk Karadžić“, ugradnjom novog linararnog akceleratora u Službi onkologije Zdravstvenog centra „Kladovo“, izgradnjom mosta preko Velike reke u Velikoj Kamenici, asfaltiranjem ulica po kojima su stanari više od pola veka gazili po prašini i blatu, rekonstrukcijom sistema javne rasvete, u budućnost krećemo pod sloganom da zajedno možemo bolje, više i jače, to je oprobani recept SNS koji daje željene rezultate.

One comment on “SAŠA NIKOLIĆ: MOŽEMO BOLJE, BRŽE I VIŠE

  1. denis kaže:

    mozete brze ali necete..tri godine pocinjete put ka Brzoj Palancidenis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *