USVOJENA ODLUKA O SAGLASNOSTI ZA OTPIS DUGA RTB

Odbornici Skupštine grada Bora, većinom glasova, usvojili su na današnjoj sednici  predlog odluke o davanju saglasnosti  za otpis duga po osnovu ustupljenih prihoda RTB Bor-grupa RBB d.o.o. Bor  i RTB Bor –grupa TIR d.o.o Bor. U obrazloženju ove odluke se navodi da ona predstavlja formalizaciju pravosnažno usvojenih i  izvršenih UPPR-a RBB i TIR.

– Ova odluka o davanju saglasnosti na otpis duga, donosi se na osnovu zahteva za davanje saglasnosti Poreske uprave Filijale u Boru, Zaključka Vlade Republike Srbije  od 13. juna 2016. godine kojim se daje saglasnost za namirenje poverilaca u skladu sa  pravosnažno usvojenim UPPR-ima RTB Bor – Grupa RBB d.o.o. Bor i  RTB Bor – Grupa TIR d.o.o. Bor kojima se otpisuje 90% duga po osnovu ustupljenih prihoda i zapisnika o usaglašenom stanju od 22.10.2018. godine sa stanjem na 31.03.2016. godine, i to za RTB Bor- Grupa RBB d.o.o. Bor – na iznos od 824.868.532,40 dinara i  RTB Bor- Grupa TIR d.o.o. Bor – na iznos od 614.425.452,55 dinara – navodi se u obrazloženju odluke.

Gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić naglasio je da je Ministarstvo privrede prošle godine  uputilo  zahtev gradskoj upravi da se po osnovu UPPR-a, odnosno odluke o davanju saglasnosti na UPPR od 28. Juna 2016. godine donese odluka na sednici Skupštine grada kojom će Poreska uprava na način na koji je to neophodno zvanično rasknjižiti otpis duga, odnosno obaveze RTB.

–  UPPR je usvojen i sada donosimo fomalnu odluku prema Ministarstvu privrede. Sada ne optisujemo dugove samo potvrđujemo ono što je urađeno putem UPPR. U dopisu Ministarstva finansija se navodi da je Ziđin isplatio sve svoje obaveze po UUPR tako da se u budžetu grada Bora trenutno nalazi oko 500 miliona dinara zahvaljujući svim uplatama koje se odnose na Ziđin – kazao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Predstavnici opozicije koji su nakon usvajanja ove odluke napustili sednicu nisu za istu glasali navodeći da pomenuti iznos od 1,4 milijarde dinara iznosi više od polovine godišnjeg budžeta grada i da je sa tim novcem moglo biti rešeno mnogo stvari.

-Borane niko nije pitao za mišljenje, što je najveći problem. Ne znamo kakav je ugovor o prodaji RTB Bor i šta Bor time dobija. Šta je sa zemljištem, objektima, stanovima u otkupu. Ne znamo šta je prodato i očekivali smo objašnjenja o tome šta više nije u svojini grada Bora – kazao je Dragan Marković, odbornik.

Odbornik Branislav Mihajlović je predložio odlaganje ove odluke kako bi se sa novim menadžmentom borskog giganta razgovaralo na tu temu.

-Predlažem da odložimo donošenje ove odluke dok se ne obave razgovori sa predstavnicima Ziđina. Svakako da Ziđin želi da izrazi dobre odnose sa stanovništvom i lokalnom zajednicom. Šta ako Ziđin izrazi spremnost da se nagodi oko iznosa sredstava koji se odnose na ovaj otpust duga, na bilo koji način– kazao je Mihajlović.

Dragan Žikić, predsednik Skupštine grada Bora je istakao da se donošenjem ove odluke  potvrđuje sudska presuda i da se trebaju poštovati državne institucije.

-Nije vođena javna rasprava jer za to nije ni bilo potrebe. Da li mi kao građani Bora treba da znamo šta piše u ugovoru, mišljenja sam da ne trebamo. Kada mi lično prodajemo neku stvar ne pokazujemo je ni članovima rodbine, a kamoli komšijama – kazao je Žikić.

Opozicija je žustro reagovala na ovo izlaganje Žikića i naglasila da je prekršio poslovnik jer se odbornicima obratio sa mesta predsednika skupštine a ne sa govornice.

-Po kom članu se vi obraćate sa mesta i sugerišete na to kako će da se glasa. Gde to stoji u Statutu i Poslovniku. Nije isto prodati njivu kao privatno lice i društveno dobro. RTB Bor je starteški važan za Srbiju i ova odluka se tiče svih Borana – kazao je Marković.

Odbornici su, između ostalog usvojili i predlog statuta grada Bora kao i predloge odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Bora za prošlu godinu, kao i o taksi prevozu putnika i limo servisu na teritoriji grada Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *