SERBIA ZIJIN MINING POMOGLA PORODICI ČOKANOVIĆ KOJIMA JE IZGOREO POMOĆNI OBJEKAT

U rudarstvu važi pravilo: „Svi za jednog, jedan za sve“. Da je kolegijalnost vrlina koja ih krasi i ovog puta su na delu pokazali radnici borske rudarske kompanije Srbija Ziđin Majning, koji su prvi pritekli u pomoć svom kolegi Negoslavu Čokanoviću, kojem je požar na jednom od porodičnih objekata u selu Metovnica kod Bora opustošio deo domaćinstva i naneo štetu od nekoliko desetina hiljada evra.

 Negoslavu Čokanoviću, zaposlenom u Srbija Ziđin Majningu, vatrena stihija za samo par sati, odnela je višegodišnji rad i trud da sa ocem osposobi poljoprivredno domaćinstvo u Metovnici kod Bora. Većina mašina i alata koje je teškom mukom uspeo da zaradi i kupi otac, a zatim i sin, nestala je u požaru koji je u noći između nedelje i ponedeljka izbio na pomoćnom objektu, a koji je u ovom seoskom domaćinstvu služio i kao ostava za namirnice i hrane za stoku.

„Sve je nestalo, da nismo ja i žena izašli i nas sada ne bi bilo. Sve okolo je pucalo, plamen je bio svuda oko nas, sve je buktalo i na kraju izgorelo. Sve što smo godinama sticali“, kroz suze govori Jovan Čokanović koji u domaćinstvu u borskom selu Metovnica živi sa porodicom.

“Požar je izbio u noći između nedelje i ponedeljka u ovom pomoćnom objektu gde nam je smeštena mehanizacija i hrana za domaćinstvo i stoku. Moji roditelji su u toku noći čuli pucketanje i primetili svetlost. Kada su istrčali vatra je buktala u pomoćnom objektu i već je zahvatila mašine, aparate, pucalo je na sve strane jer su zahvaćene mašine, alati, a jedan od 3 traktora je potpuno izgoreo. Pozvali su odmah vatrogasce i oni su požar gasili od ponoći do 5 ujutru. Požar je kažu izbio zbog pucanja sijalice. Osim ovog pomoćnog objekta vatra je zahvatila i fasadu i izolaciju kuće u kojoj mi borave roditelji, moj deo kuće je pored i nije zahvaćen. Srećom su roditelji izašli na vreme jer bi sve izgorelo“, kaže vidno potresen Negoslav Čokanović, inače radnik borske kompanije Srbija Ziđin Majning.

„Želim da se zahvalim borskim vatrogascima i mojim kolegama iz Srbija Ziđin Majninga, koji su odmah pritekli u pomoć, doneli su nam osnovne namirnice jer nam je sva hrana izgorela. Poslali su i mehanizaciju i došli da pomognu i stvarno hvala svima, posebno svim mojim kolegama iz građevinskog sektora i tima za tešku mehanizaciju. Mi smo stvarno odličan sektor, svi su oni pravi profesionalci, sad su pokazali i da su izvanredni ljudi“, naglasio je Negoslav.

Kompanija Srbija Ziđin Majning je nakon dostave namirnica, organizovala i pomoć u ljudstvu i mehanizaciji kako bi zgarište izgorelog objekta, što pre bilo rašćišćeno.

„Čim smo saznali za požar organizovali smo se i pritekli u pomoć. Kolega Negoslav je nadzornik radionice u našem građevinskom sektoru, koji savesno i odgovorno obavlja svoj posao. On je deo našeg tima, naš kolega kog cenimo i naravno da ćemo uraditi sve da pomognemo njegovoj porodici da prebrodi ove teške trenutke. U ovom objektu im je bila smeštena celokupna oprema, poljoprivredne mašine, traktori, razni alati, tu je bilo i skladište hrane i zimnice. Sve je to izgorelo. Procenjuje se da je pričinjena šteta između 15.000 i 20.000 evra. To je veliki iznos, ali nije nenadoknadiv. Najvažnije je da niko od ukućana i članova porodice nije povređen. Namirnice smo već obezbedili, uputili smo naše kolege sa mehanizacijom kamionom i kombinjerkom, da im pomognu da se ovaj prostor raščisti, a kolege u kompaniji su se već organizovale pa ćemo naravno i novčano pomoći. Njima je sada svaka pomoć dobrodošla, a na našu svakako mogu da računaju“, ističe Vu Janhui, zamenik rukovodioca u Službi za površinske radove u kompaniji Srbija Ziđin Majning.

On naglašava da je Srbija Ziđin Majning društveno odgovorna kompanija koja pruža podršku svima u društvenoj zajednici, a naravno da štiti i čuva svoje zaposlene.

„Naše ljudstvo i mehanizacija su bili uvek na raspolaganju, kako tokom redovnih aktivnosti kao što je uređenje i čišćenje puteva, tako i tokom vanrednih situacija, tokom požara, kao i ovogodišnjih poplava. Mi smo uzorni domaćini i vrlo odgovorno postupamo u ovakvim situacijama. Upravo iz tog razloga, a obzirom na to da dolaze hladniji dani potrudićemo se svi zajedno da im pomognemo, da se Negoslav i njegova porodica što pre vrate svakodnevnim aktivnostima i nesmetano nastave svoj život“, dodaje Vu Janhui.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *