SVETSKI DAN HORSKOG PEVANJA

U organizaciji Umetničke škole i Doma kulture, negotinskih ustanova koje nose ime Stevana Mokranjca, obeležavanje ovogodišnjeg Svetskog dana horskog pevanja uveličalo je deset horova iz Negotina, Zaječara, Turn Severina i Temišvara.

Šesti po redu koncert u slavu Svetskog dana horskog pevanja, otvorio je Dečji hor „Vivak-2015“ pod upravom Dragane Marinović Simonović. Nastupio je i hor „Vox Dunaris“ iz Turn Severina koji vodi Viorel Dorin  Bala, koji je poslednje dve godine učesnik „Mokranjčevih dana“ u okviru programa „Klasika u 11“.

Učestvovali su i horovi osnovnih škola: „Branko Radičević“, pod upravom Eme Milošević Anđelić i „Vuk Karadžić“ sa Tanjom Milosavljević na čelu.

Gosti iz Temišvara, Gimnazijski hor “Dositej Obradović” pod upravom Joce Bugarskog sa kojim već godinama uspešno sarađuje negotinski “Vivak” i Umetnička škola, između ostalog i radeći na projektu „Mokranjac u Negotinu, Mokranjac u Temišvaru“, oduševio je publiku, između ostalog, kompozicijom „Banaćansko kolo“ Ljubomira Bošnjakovića.

Zahvaljujući dobroj saradnji negotinskih i zaječarskih horova, iz grada pod Kraljevicom Negotinu su se predstavili Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ pod upravom Maje Milenković, ovogodišnji učesnik „Mokranjčevih dana“ u programu „Klasika u 11“, kao i Kamerni hor „Lavirint“pod upravom Željke Aleksić, koji je na ovogodišnjim “Mokranjčevim danima” na Natpevavanju horova osvojio nagradu za plemeniti kamerni zvuk hora u interpetaciji „Heruvimske pesme“ Irine Denisove.

Horovi negotinske Umetničke škole: Hor Osnovne muzičke škole pod upravom Aleksandre Đukić i Devojački hor negotinske Srednje muzičke škole pod upravom Ružice Rajković, pokazali su zašto su na ovogodišnjim republičkim takmičenjima, svako u svojoj konkurenciji, osvojili titulu pobednika.

Rukovođeni maksimom, kako rado kažu, da niko od Negotinaca ne može bolje da „pronikne u dušu Mokranjčevih kompozicija“, njegovim „Rumunskim narodnim pesmama“ predstavili su se i članovi Gradskog hora “Mokranjac” pod upravom Ružice Rajković, da bi zatim program nastavili “Adiemusom” Klarka Dženkinsona i narodnom pesmom “Tupan mi tupa” u aranžmanu Jovice Gavrilovića sa Valentinom Dimitrijević na flauti i Milanom Markovićem na tarabuki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *