U BOLJEVCU SE ODRŽAVA 51. FESTIVAL „CRNOREČJE U PESMI I IGRI“

Ovog vikenda se u Boljevcu održava 51. po redu Festival narodnog stvaralaštva, „Crnorečje u pesmi i igri“, koji se nakon dvogodišnje pauze zbog epidemije kovida 19, ponovo vraća programskim sadržajima, uspostavljenim poslednjih desetak godina.

Prvi dan festivala je posvećen najmlađim učesnicima, odnosno deci predškolskog uzrasta i njihovom maskenbalu, uz učešće brojnih animatora.

U okviru Festivala, održava se i predtakmičenje trubačkih orkestara istočne Srbije, za plasman na Sabor trubača u Guči. Nadmetanje najboljih trubača se u Boljevcu organizuje 24 godine.

Saborni dan Festivala, 11. juna će okupiti brojne izvođače i folklorne ansamble, čiji se rad temelji na očuvanju autentičnih vrednosti narodne tradicije crnorečkog kraja. – Raduje nas spremnost i entuzijazam među amaterima, sa kojima smo radili ovog proleća, kako bismo ih motivisali da se nakon pauze ponovo okupe i predstave festivalskoj publici u najboljem svetlu. „Crnorečje“ je jedini festival u Srbiji koji neguje autentično prenošenje tradicionalne pesme i igre sa starijih na mlađe izvođače i cilj nam je da na taj način očuvamo i njegovu prvobitnu koncepciju, ističe etnomuzikolog LJubica Radović, koja je sa ekipom Kulturno-obrazovnog centra u Boljevcu ove godine radila sa amaterskim ansablima.

„Zlatne ruke Crnorečja su takođe deo programa sabornog dana kada se predstavljaju stari zanati, rukotvorine, nacionalna kuhinja. Ove godine, Turističa organizacija, kao nosilac programa „Zlatnie ruke“ u Boljevac dovodi i Gastro karavan „Kroz Srbiju“, a posetioci će u okviru ovog programa prisustvovati kuvanju je4la na otvorenim vatrama.

Završnica Festivala pripada takmičenju frulaša istočne Srbije za plasman na Sabor „Oj, Moravo“ u Prislonici. Ovoga puta, takmičenje će se održati u svim kategorijama, uključujući i savremeno muziciranje.

Osim postojećih sadržaja, prateći program ovogodišnjeg „Crnorečja“ obogaćuju nastupi ansambla A.F.A. iz Niša, KUD-a „Riznica“ iz Kraljeva i grupe „Kalem“ iz Beograda.

Organizatori Festivala su Kulturno-obrazovni centar i Turistička organizacija, a pokrovitelji, opština Boljevac, Ministarstvo Kulture i medija i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *