ZIĐIN: MINIRANJE OBAVLJENO U SKLOPU MERA PREDOSTROŽNOSTI

Kompanija Serbia Zijin Copper saopštila je danas da je miniranje na teritoriji opštine Majdanpek (5. juna) obavljeno  u sklopu mera predostrožnosti koje je ta kompanija realizovala zbog sanacije opasne stenske mase na planini Starica.

-Svi radovi uredno su prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni su u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije. Rudarska i geološka inspekcija i stručnjaci u oblasti bezbednosti prethodno su pregledali visoku i strmu padinu planine Starica i utvrdili veliki broj pukotina u stenskoj masi, što bi za posledicu moglo da ima iznenadno obrušavanje. Konstatovali su da su pukotine na litici koja je okrenuta prema gradu dugačke preko 100 metara i široke oko 30 centimetara i da zahtevaju hitnu sanaciju. Kompanija je rudarski projekat sanacije poverila Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru, a tehničko osoblje je u okviru mera predostrožnosti i pripremnih radova iskopalo i dva zaštitna kanala u podnožju planine, koja bi bila tampon-platforma i amortizovala eventualni odron prilikom miniranja. Nakon nadzora rudarske i geološke inspekcije i uviđaja nadležnih u preduzeću „Srbijašume“, čiju saglasnost za radove Serbia Zijin Copper takođe ima, sve nadležne institucije saglasile su se sa tim da kompanija u najkraćem mogućem roku izradi projekat, izvede rudarske radove prema projektu i na taj način otkloni potencijalne bezbednosne rizike od klizanja i obrušavanja stenskog materijala – krečnjaka, odnosno od obrušavanja dela planine Starica u blizini urbanog područja-navodi se u saopštenju.

Serbia Zijin Copper saopštava i da  ima svu propisanu dokumentaciju za izvođenje neophodnih radova na sanaciji opasne stenske mase.

-Kompanija će, pored upozorenja pre početka miniranja, tokom tih aktivnosti angažovati specijalno osoblje koje će dežurati na licu mesta. Razmere eksplozije
biće ograničene, a kompanija će pojačati i mere za suzbijanje prašine tokom miniranja-dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *