U KASI 813,3 MILIONA DINARA

Na sednici SO Kladovo odbornici su usvojili Izveštaj o realizaciji budžeta te podunavske opštine za prvih devett meseci  ove godine uz konstataciju da je poslovanje lokalne samouprave bilo racionalno, da su sredstva trošena namenski u skladu sa finansijskim planom  U analiziranom periodu ukupni prihodi  po svim izvorima finansiranja realizovani u iznosu od 581.449.348  dinara ili 74, 6 odsto u odnosu na plan, čulo se sa skupštinske govornice.

-S obzirom da je izvršenje ukupnih  rashoda i izdataka budžeta opštine Kladovo u periodu januar- septembar tekuće godine iznosilo 518.845.815  dinara ili 53,6  odsto u odnosu na plan zabeležen je fiskalni suficit od 62,6 miliona  dinara – navela je Andrijana Antić, rukovodilac budžeta opštine Kladovo.

U nastavku sednice Odbornici  Skupštine opštine Kladovo odlučili su većinom glasova, da planirani prihodi i primanja  budžeta za 2022. godinu budu 813.300.000 dinara. Kako je rečeno budžet za sledeću godinu  je  socijalno i razvojno je orjentisan izrađen je na osnovu projekcije ostvarenja prihoda, kreiran je realno, prihodi su izbalansirani  i uravnoteženi sa rashodima i  usmeren je na poboljšanje kvaliteta života građana. U izradi budžeta za narednu godinu sprovedena je zakonska procedura prema kojoj su ispoštovana uputstva i smernice Ministarstva finansija.

Na opasku da  po javnom pozivu nije bilo primedbi i sugestija na predloženi dokument Nacrta budžeta za sledeću godinu, predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić je odgovorio da ga to što nije bilo primedbi uverava da budžet za sledeću godinu realno projektovan. Istakao je da su povećana sredstva za izdvajanja koja se odnose na programe podrške zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i obrazovanju.

-Tokom narednog leta u zoni SPC “Jezero” kreće izgradnja otvorenog bazena koji će dodatno upotpuniti turističku ponudu kladovskog kraja -istakao je Nikolić,  i dodao da su i u narednoj godini opredeljena sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za kapitalne investicije jer je to zamajac za  ulaganja koja će u 2022. biti prioritetna.

Usvajanje budžeta jedan je od najznačajnijih koraka kada je reč o funkcionisanju lokalne zajednice u narednoj godini. Aktuelni saziv lokalnog parlamenta usvojio je  i  Lokalni akcioni plan zapošljavanja opštine Kladovo za period od 2021-2023. godina,  pa će se i naredne dve godine izdvajati finansijska sredstva za realizaciju programa Stručna praksa , kao i za program zapošljavanja nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih koji podrazumeva isplatu  subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta. Novina je da će se u naredne dve godine iz budžeta opštine Kladovo finansirati i programi sprovođenja i organizovanja javnih radova.

Odbornička većina usvojila   je i predlog Odluke o pravu na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dete kojom je iznos za prvo i drugo dete povećan na 50.000 dinara dok će se roditeljima za treće i svako naredno novorođeno dete isplaćivati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100.000 dinara.

Na sednici Skupštine jednoglasno su usvojeni Izveštaji o radu u 2020. godini ustanova i organizacija čiji je osnivač lokalna samouprava. Zeleno svetlo  dobio je i predlog odluke o nadoknadi za predsednike saveta mesnih zajednica u iznosu od 5000 dinara mesečno.koja će se isplaćivati od januara u 12 mesečnih rata. Na decembarskom zasedanjuodbornici su raspravljali o 33 tačke koliko ih je bilo na Dnevnom redu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *