U KNJAŽEVCU USVOJEN PETI REBALANS BUDŽETA

Na sednici Skupštine opštine Knjaževac usvojen je peti po redu rebalans budžeta za 2018. godinu. U opštinskoj kasi sada je 40 miliona više. Kako je obrazložio Milan Đokić, predsednik opštine, novac, obezbeđen kroz različite projekte, saradnjom sa ministarstvima Vlade Srbije, Evropskom unijom, boljom naplatom ekološkoh taksi, biće iskorišćen za važne projekte u gradu, solidarnost sa socijalno – ugroženim građanima, stvaranje boljih uslova u školama, preduzećima, ustanovama i mesnim zajednicama.

Opština Knjaževac pronalazi izvore finansiranja za mnoge projekte iz drugih sredstava, a ne samo iz lokalnog budžeta, kazao je predsednik Opštine Milan Đokić, obrazlažući na sednici lokalnog parlamenta izmenu u opštinskoj kasi.

– Sredstva budžeta povećana su na 1.108.680.000 dinara. Povećanje za 40 miliona dinara je iz tri izvora. Prvi je na konto većeg ostvarenja taksi za zaštitu životne sredine u iznosu od 18. 184.801 dinar. Sledeća pozicija je 13. 923.951 dunara, što su transferi drugog nivoa vlasti. Od Ministarstva rudarstva i energetike dobili smo 12.876.751 dinara za povećenje energetske efikasnosti zgrade Opštinske uprave, za izradu termo izolacije fasade, zamenu stolarije, rekonstrukciju krova, popravku ventila, čime će se smanjiti troškovi za grejanje u narednim godinama – kazao je Đokić.

Uređenje Gurgusovačke kule i trening start ap cenatar u Rgoštu, sufinansirraće se kroz zajednički projekat sa programom EU PRO, rekao je predsednik.

– Blizu osam miliona dinara je donacija od programa EU PRO, koji se finansira sredstvima EU i švajcarskog SDC-a. To su projekat popločavanja Gurgusoavčke kule, čime ćemo taj prostor učiniti još lepšim i nadam se da će ga Knjaževčani koristiti u još većem obimu i projekat izrade projektno – tehničke dokumentacije za trening start ap cenatar u Rgoštu. Planiramo da tu lociramo najmoderniju opremu na kojoj će naši ljudi moći da nauče šta od svog voća i povrća mogu da napreve osim tradiconalnih proizvoda – naglasio je prvi čovek knjaževačke opštine.

Deo novca otići će osnovnim i srednjim školama za opremu i učila, te za uređenje sportske hale “Kaplar“.

– Sredstva ćemo rasporediti i osnovnim i srednjim školama, pre svega Osnovnoj školi “Kaplar“ za rekonstrukciju poda i rasvete u sportskoj hali. Osnovne škole “Dubrava“ i “Vuk Karadžić“ dobiće po 500.000 dinara za nabavku učila i opreme koja im je potrebna, po milion dinara dobiće srednje škole, a Osnovna škola “Mladost“ 200.000 dinara – dodao je Đokić.

Rebalansom budžeta nije zaboravljena ni solidarnost sa socijalno ugroženim građanima, a kupovinom dva terenska vozila pomoći će se i Zdravstvenom centru.

– Centru za socijalni rad raspoređujemo 1.430.000 dinara. Pred nama je zima, nema sezonskih poslova, povećani su trošovi grejanja i naši socijalno ugroženi građani imaju veću potrebu za naknadom za jednokratne pomoći i nabavku ogrevnog materijala. Hoćemo da kupimo dve Lade Nive, da ih stavimo na raspolaganje Zdravstvenom centru, koji je u problemu i ne može, zbog nedostatka vozila, da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu meštanima – naglasio je Đokić.

Prvog čoveka knjaževačke opštine ne raduje što će se zbog nepoštovanja rokova od strane izabranog izvođača, po svemu sudeći morati da odustane od najvažnijeg ovogodišnjem rojekta – dogradnje vrtića “Crvenkapa“:

– Uštedeli smo 4.000.000 dinara kod javne nabavke za projekat dogradnje “Crvenkape“. Ne raduje me što smo uštedeli, jer smo dobili izvođača koji strašno kasni sa početkom radova. Rokovi ističu. Trebalo je da radi po principu “ključ u ruke“ i mi ćemo čekati da istekne zakonski rok i dobiće kaznene konsekvence koje su predviđene zakonom – izričit je Milan Đokić.

Izmenama i dopunama budžeta stvaraju se mogućnosti da se narednih mesec dana iskoristi za  još neke  aktivnosti u mesnim zajednicama, ustanovama i preduzećima, rekao je Milan Đokić, naglasivši na kraju da je od ukupno 10 projekata koji će se u Zaječarskom okrugu finansirati sredstvima Evropske unije kroz novi IPA program prekogranične saradnje, čak pet iz opštine Knjaževac.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *