U SELU VRBOVAC SVE VIŠE VOĆARA

Vocar 3Boljevačko selo Vrbovac od davnina je poznato po voćarima. Nadmorska visina, kvalitet zemljišta i položaj, omogućavaju gajenje raznih sorti voća, a poslednjih godina je sve više porodica, koje se vraćaju u ovo selo i razvijaju voćarsku proizvodnju.

Porodica Stojanović, otac Sveta i sinovi Bojan i Mića, na svojim plantažama imaju višnje, šljive i dunje.

– Radio sam u Beogradu i pre desetak godina sam odlučio da se vratim i da zajedno sa ocem i bratom obnovimo voćnjake i zasadimo nove, s obzirom da imamo sopstveno imanje, kaže Bojan. Trenutno pod višnjom šljivom i dunjom imamo pet hektara, a u narednom periodu planiramo i nove zasade.
Stojanovići kažu da su ulaganja u voćarsku proizvodnju velika i da se prvi pozitivni efekti mogu očekivati tek nakon pet godina. Upravo tako je ove godine bilo sa višnjama.

-Ove godine od oko hiljadu stbala višanja, imali smo hiljadu i dve stotine kilograma roda. Pridržavali smo se uputstava stručnjaka, pa smo i pored loših vremenskih uslova uspeli da sačuvamo rod, ističe Sveta. Očekujemo takođe i dobar rod šljive Čačanska rodna, koja ove godine prvi put rađa.

Na plantaži Stojanovića je i mladi zasad dunje, a za ovo voće su se odlučili iz razloga što na ovom prostoru dunje od davnina dobro opstaju i uspevaju, priča Mića, koji je u porodici zadužen za poslove obrade zemljišta.

Porodica Stojanović je u prethodnom periodu koristila i subvencije iz opštinskog Fonda za poljoprivredu, pre svega za nabavku sadnog materijala, a ove godine konkurišu za kupovinu mehanizacije, neophodne za voćarsku proizvodnju.

– Već više godina unazad stimulišemo poljoprivredne proizvođače na području naše opštine, kroz paket mera predviđenih u okviru politike ruralnog razvoja.Podsticajna sredstva dobijaju ratari, stočari, povrtari, ali s obzirom na tstrukturu stanovništva u selima, podsticajnim merama želimo da u buduće voćarska proizvodnja postane dominantna.O promeni strukture poljoprivredne proizvodnje govori i činjenica, da su za poslednjih par godina, samo u ataru Sela Vrbovac, formirani novi zasadi voća na površini od petnaest hektara, ističe Slađan Đimiš,predesnik Skupštine opštine Boljevac i dugogodišnji rukovodilac odeljenja za poljoprivredu.

U Fondu za poljoprivredu u Boljevcu, ove godine proizvođačima je na raspolaganju sedam miliona dinara.
Projekat „Poljoprivreda, selo, mladi: ko ne seje neće ni žeti“ sufinansira Opština Boljevac. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *