UNEPREĐENJE TURISTIČKE PONUDE

Sokobanja ove godine beleži 182 godine organizovanog turizma i strateško opredeljenje opštine je  unapređenje turističke ponude, razvoj zdravstvenog turizma i poboljšanje prateće infrastrukture. U Sokobanji su u prethodnom periodu započeti mnogi infrastrukturni radovi, završava se letnja pozornica i radi na projektnoj dokumentaciji na uređenju reke Moravice i keja, i ovo mesto je sve popularnije  za dolazak turista, kako iz Srbije tako i iz inostranstva.

Razvoj turizma svakako prati poboljšanje infrastrukture na čemu se dosta radi u opštini Sokobanja.

– Urađena je studija izvodljivosti za direktan izlazak na autoput petlja Rutevac. Na taj način Aleksinac bi dobio priliku da ima još jednu lokaciju za industrijsku zonu, a sva teretna vozila koja prolaze kroz jezgro Aleksinca bi bila izmeštena preko te petlje. Sokobanja bi dobila 14 kilometra kraću relaciju do izlaska na autoput, kao i mnogo kvalitetniju saobraćajnicu i izbegli bismo uska grla koja se tiču sela Subotinac, Kraljevo, gde se obično naši gosti  žale prilikom dolaska u Sokobanju –kaže Isidor krstić, predsednik opštine Sokobanja.

Sokobanja poslednjih godina beleži najveći turistički promet u Srbiji. Termo mineralne vode, planina Ozren sa specifičnom klimom i vegetacijom, ruža vetrova i velika koncentracija negativnih jona u vazduhu, samo su neki od elemenata koji čine ovu banju najboljim turističko-zdravstvenim centrom u Srbiji i regionu.

-Glavna komparativna vrednost Sokobanje je vazduh. Uz jednu pravu promociju i uz stavljanje u funkciju ostalih elemenata turističke ponude Sokobanja je bogom dana upravo za neko inostrano tržište pogotovu za ljude koji dolaze ovde iz urbanih sredina. Turistička organizacija Srbije na svim kanalima distribucije favorizuje Sokobanju u tom smislu, kao mesto koje je idealno za aktivni odmor –kaže Ljubinko Todorović, direktor Turističke organizacije Sokobanja.

Specijalna bolnica “Sokobanja” specijalizovana je za lečenje, rehabilitaciju i prevenciju nespecifičnih plućnih bolesti.

– Primenjujemo lekoviti faktor u vidu inhalacije termo mineralnom vodom i putem kupanja. Imamo dva izvora i to su: hipertermalna i hipotermalna voda. Specijalna bolnica Sokobanja može da se pohvali time da ima savremenu medicinsku opremu i u roku od tri dana mogu da se urade sve analize,  što se tiče bolesti respiratornog sistema kao i kardiovaskularnih –kazala je dr Vesna Milanović, direktorica Specijalne bolnice „Sokobanja“.

 

Projekat „Zdravstveni turizam-čudesna moć Sokobanje“ sufinansira opština Sokobanja. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *