PRIORITET POVEĆANJE NATALITETA

Branislav Josifović

Povećanje nataliteta jedan je od prioritetnih zadataka Opštine Knjaževac, pa se i u 2019.godini za Program Fondacije za povećanje nataliteta izdvajaju značajna sredstva  i na više načina pruža se  podrška roditeljstvu.

-I ove godine kao i prošle kroz Program Fondacije za povećanje nataliteta predviđena su sredstva u iznosu od 12.000.000 dinara. Svaka porodica  za prvorođeno i drugorođeno dete dobija jednokratnu pomoć u iznosu od 35.000 dinara, a za treće dete 100.000 dinara–kazao je Branislav Josifović, šef kabineta predsednika opštine Knjaževac.

Nezaposlene Knjaževčanke za treće, četvrto i peto dete dobijaju dobijaju novčanu pomoć u iznosu od 480.000 dinara koja se isplaćuje na 24 mesečne rate ( 20.000 din. mesečno). Ovu vrstu pomoći prima 24 majki, a samo u 2019. godini je podneto 10 zahteva.

Lokalna samouprava brine i o porodicama koje se bore sa sterilitetom, pa ni jedan par, koji se do sada obratio zahtevom za ovu vrstu pomoći nije odbijen. Iz budžeta se izdvajaju i sredstva za  pomoć u lečenju dece. U 2019. godini u Opštini Knjaževac podneto je oko 100 zahteva za jednokratnu novčanu pomoć, sedam za sterilitet i pet za pomoć kod lečenja dece. Prema podacima iz Opštine Knjaževac u 2018 godini podneto je ukupno 170 zahteva za jednokratnu novčanu pomoć, tri za porodice koje se bore sa sterilitetom, osam za lečenje dece i 10 od nezaposlenih majki za treće, četvrto i peto dete.

U Opštini Knjaževac naglašavaju da je u cilju povećanja nataliteta na teritoriji opštine, osnovan  Budžetski fond za povećanje nataliteta 17.12.2015. godine,  radi organizovanog i  društveno odgovornog preduzimanja skupa mera i aktivnosti na unapređenju populacione politike opštine Knjaževac, i angažovanju svih raspoloživih materijalnih i stručnih resursa, radi postizanja strateškog cilja – povećanje nataliteta u opštini Knjaževac, primenom posebnih mera podsticanja rađanja.

-Budžetski fond predstavlja nastavak rada Fondacije za povećanje nataliteta opštine Knjaževac, koja od 1999. godine postoji i bavi se povećanjem nataliteta, tj. istom problematikom, što ukazuje da opština Knjaževac godinama posvećuje veliku pažnju natalitetu naše opštine i povećanju istog. Ciljevi Fonda su utvrđeni Odlukom o Budžetskom fondu za povećanje nataliteta opštine Knjaževac („Sl. list opštine“, broj 17/2015) a Pravilnikom o kriterijumima i merilima za korišćenje sredstva budžetskog fonda za povećanje nataliteta opštine Knjaževac,   detaljnije su razrađeni kriterijumi, tj. uslovi pod kojima će se ostvarivati  prava. Definisane su u aktivnosti Fonda, koje se sastoje od pomoći i to: Jednokratna novčana pomoć porodici za novorođeno prvo, drugo, treće, četvrto i peto rođeno dete, Poklon čestitka za prvo novorođeno dete u godini, novčane pomoći za lečenje steriliteta,  za lečenje dece, pomoć nezaposlenoj majci trećeg četvrtog i petog deteta i novčana pomoć za druge namene a koja je od bitnog značaja za rađanje i populacionu politiku opštine Knjaževac – ističu u Opštini Knjaževac.

 

Projekat „Natalitet-alarm za budućnost Knjaževca“ sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

 

 

One comment on “PRIORITET POVEĆANJE NATALITETA

  1. Sonja simic kaže:

    Dobar dan ja se zovem simic sonja iz miniceva sam i za moje cetvrto dete nisam dobila od opstine knjazevac jedno kratnu pomoc niti za nezaposlene majke po dvadeset hiljade dinara dobila sam negativno resenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *