VELIČKOVIĆ: BEZ RAZVOJA EKONOMIJE NEMA NI PORASTA NATALITETA

Opština Negotin nizom mera podržava rađanje dece sa ciljem povećanja nataliteta u ovom delu Srbije. Među merama populacione politike, iz opštinskog budžeta se izdvajaju značajna sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto dete, kao i za rođene dvojke i trojke, nezaposlenim porodiljama, a velika pažnja  i finansijska pomoć se obezbeđuje porodicama koje se odluče na vantelesnu oplodnju.  Tradicionalno, predsednik opštine Negotin svake godine dodeljuje poklon čestitku u visini od 10 000 dinara majkama koje su u prethodnoj godini rodile treće, četvrto, peto i šesto dete.

-Pratimo svake godine broj novorođene dece na teritoriji naše opštine na osnovu zvaničnih podataka, i neke godine se primećuje porast broja novorođenčadi dok se neke godine beleži i pad, a određen broj žena koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Negotin se porađa i u zdravstvenim ustanovama u mestima u okruženju. Voleli bismo da se majke više odlučuju za rađanje trećeg deteta -kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Jedan od najvećih problema je odlazak  takozvanog reproduktivnog potencijala.

– Veliki broj ljudi, oko 20.000 građana živi u inostranstvu, iako se njihovo prebivalište vodi u našoj opštini. Znači, i stanovništvo koje je sada u mogućnosti da stvara potomstvo je u inostranstvu i to je veliki problem. Neki su tamo rođeni, a nekima su deca tamo rođena -dodaje Veličković.

Prvi čovek negotinske opštine ističe da se bez razvoja ekonomije ne može očekivati ni veći boljitak na polju porasta nataliteta.

-Ima izgleda da će situacija po tom pitanju u opštini Negotin biti mnogo bolja od sadašnje. Očekujemo da će se sa razvojem Industrijsko-hemijskog parka „Prahovo“ i izgradnjom stambenog prostora koje će raditi Elixir Prahovo i otvaranjem velikog broja novih radnih mesta i porodice u većoj meri odlučivati za roditeljstvo. Očekujemo da ćemo prve rezultate uvideti za godinu dana do dve godine-kazao je Veličković.

U okviru Odluke o o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji opštine Negotin  iz budžeta se izdvajaju  sredstva za jednokratnu novčanu pomoć koja se dodeljuje majkama za novorođeno dete i to : za prvo dete 30.000,oo dinara , 35.000,oo dinara za drugo dete,40.000,oo dinara za treće i četvrto dete, 70.000,oo dinara za rođene dvojke,100.000,oo dinara za rođene trojke i više rođene dece. Finansira se i pravo na materinski dodatak nezaposlenoj porodilji koji ostvaruju porodilje u trajanju od 12 meseci za treće i svako naredno dete po rođenju u visini od 10.000 dinara. Opština Negotin dodeljuje i jednokratnu novčanu pomoć za prvorođeno dete u Novoj godini. Ova pomoć se  isplaćuje  u visini od jedne prosečne mesečne neto zarade isplaćene u Republici Srbiji za prethodni mesec. Iz opštinskog budžeta sredstva se izdvajaju i za pomoć parovima za vantelesnu oplodnju. Negotinski osnovci dobijaju besplatnu užinu, a svako treće i naredno dete u porodici boravi besplatno u PU “Pčelica”.

„Ovaj medijski sadržaj sufinasiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *