VANUCIĆI U GORNJANU USPEŠNO RAZVIJAJU SEOSKI TURIZAM

Seka i Grade Vanucić iz borskog sela Gornjane, godinama se uspešno bave proizvodnjom sireva i razvijaju ruralni turizam. Seka naglašava da se na selu može jako lepo živeti, kako od poljoprivrede tako i od seoskog turizma.

-Naša osnovna delatnost je proizvodnja sireva. U ponudi imamo pet vrsta sireva: dimljeni  i kačkavalj sa susamom, sremušem, i paprikom, kao i  običan sir. Pravimo sad i pakovanje „4 u 1“ koje se jako lepo prodaje. Moram da naglasim da kreativnost u ovom poslu daje jako lepe rezultate. Sada se i u Beogradu u dve prodavnice mogu naći naši proizvodi. Ne živimo u luksuzu ali imamo dovoljno za normalan život-priča Seka.

Ona i njen suprug su od 2003 godine na selu, i nikada se nisu pokajali što su napustili grad.

-Ja sam po struci frizerka a suprug mi je radio u pošti, kada smo pre 17 godina došli na selo i hvala Bogu što smo tako odlučili. Tek sada se vide rezultati našeg rada. Živimo samo od proizvoda proizvedenih na imanju koji se najbolje plasiraju kroz obroke koji se nude turistima koji dolaze. Radimo i onlajn prodaju naših proizvoda, šaljemo sireve na adrese kupaca -dodaje naša sagovornica.

Seka i njen suprug Grade se jako uspešno, poslednjih 10 godina, bave i seoskim turizmom. Kako naglašava Seka ova godina je bila jedna od najboljih po broju turista koji su posetili ovaj kraj Srbije.

-Imamo ukupno deset ležajeva i kategorisani smo za smeštaj turista. Ove godine kapaciteti su nam bili popunjeni 50 odsto. Ova godina je bila najuspešnija kada govorimo o seoskom turizmom, jer je verovatno zatvaranje granica zbog korona virusa opredelilo ljude da krenu da obilaze i upoznaju i ovakva mesta u Srbiji.  Put nam nije u najboljem stanju i najveći problem je lošija infrastruktura. Uglavnom su nam gosti planinari i oni koji dolaze i obilaze Mali i Veliki Krš, kao i planinu Stolu i uglavnom je to u dane vikenda. Dolaze na prenoćište i dobijaju i obrok. Dolazile su nam i porodice iz Beograda sa decom, a posebno su im bile interesantne životinje i prilika da se druže sa njima. Najbolja reklama je „iz usta u usta“, odnosno preporuka i onih koji su dolazili, a mnogi koji su bili kod nas se ponovo vraćaju, što nam je posebno drago- kaže Seka Vanucić.

Grad Bor će uskoro raspisati konkurs za dodelu subvencija za domaćinstva koja se bave seoskim turizmom. Naša sagovornica ističe da će to jako puno značiti da mogu da se urede objekti za prijem turista.

-Sigurno ću konkurisati za sredstva koja se budu dodeljivala po konkursu. Ideja je da sredim kupatilo i da popravim krov na kući koja je stara i potiče iz 70-ih godina, ako to bude moguće po uslovima konkursa. To što je grad Bor rešio da ulaže u razvoj seoskog turizma je za svaku pohvalu jer svima znači pomoć da nešto u svojim objektima srede i preurede ili nabave nov inventar. Imam ideju i da otvorim kamp, kako bih bila u mogućnosti da primim i veći broj turista-dodaje Vanucićeva.

Vanucići imaju 10 krava i 50 ovaca.

-Imamo i obrađujemo 30 hektara zemlje ali i od drugih uzimamo u najam i obrađujemo. Imamo i plastenik i idemo i ka proizvodnji organske hrane. Nadamo se da će da se omasovi selo i razvije seoski turizam još više u budućnosti-dodaje Seka Vanucić.

Projektni tim „Timočkih“

Projekat „Razvoj turizma za spas sela“ sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. “Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

One comment on “VANUCIĆI U GORNJANU USPEŠNO RAZVIJAJU SEOSKI TURIZAM

  1. Postovani,
    Mnogo me je odusevio intuzijazam koji imate,zivite na tako lepom mestu na kome mogu svi zavideti.
    Verujte mi da bih rado dosao da zivim tamo i da vam se pridruzim u razvoju turizma u Gornjanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *