(FOTO)VELIKO INTERESOVANJE ZA ZAPOSLENJE U KOMPANIJI SERBIA ZIJIN MINING

U organizaciji Nacionalne službe zapošljavanja u saradnji sa gradom Borom, danas je u Sportskom centru održan 18. Sajam zapošljavanja na kome je 25 poslodavaca ponudilo više od 800 radnih mesta. Posetioci su sa velikim intereosvanjem obilazili štandove poslodavaca gde su ostavljali svoje radne biografije, a najveća gužva mogla se videti kod kineskih kompanija Serbia Zijin Mining i Serbia Zijin Copper, i njihovih podizvođačkih firmi.

Kompanija Serbia Zijin Mining, od kada posluje u Srbiji, za poslednje četiri godine uposlila je 800 novih radnika, naglasila je Kristina Lazić, saradnik u Službi za ljudske resurse u Serbia Zijin Mining.

Kristina Lazić

-Trenutno imamo 1053 radnika od kojih je 925 srpskih državljana. Iz godine u godinu broj prijava za zaposlenje je sve veći, i broj zainteresovanih za rad u našoj kompaniji raste. Kolege su uglavnom sa područja Borskog i Zaječarskog okruga , međutim,  s obzirom na veliki broj novih radnih mesta u poslednje vreme raste i broj zaposlenih iz severne, zapadne i centralne Srbije. Ono što privlači sve te ljude je činjenica da kompanija Serbia Zijin Mining pruža mogućnost napredovanja i usavršavanja. Mogu reći i da se veliki broj mladih ljudi sa područja Bora i okoline vratio u ove krajeve radi zaposlenja u našoj firmi. Uveli smo i program mentorstva  za mlađe ljude, kojiima pomaže da se usavršavaju a kasnije imaju mogućnost napredovanja. Naša vrata su otvorena za sve, imamo jako dobru međuljudsku saradnju unutar kompanije,  imamo i program učenja stranih jezika , tačnije srpskog i kineskog kako bismo se međusobno bolje upoznali i upoznali kulturu, običaje, tradiciju, što nam skupa pomaže da lepo funkcionišemo. Održavamo i dobre  odnose sa lokalnom samoupravom,  kao i sa ostalim institucijama, a izuzetnu saradnju imamo i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u Boru-naglasila je Lazićka.

Ona je pozvala sve zainteresovane, koji danas nisu mogli da dođu na Sajam zapošljavanja da  redovno prate aktivnosti kompanije Serbia Zijin Mining i na društvenim mrežama: instagram, tviter i facebook kao i da prate  konkurse na sajtu Infostud.

Lidija Načić

Lidija Načić, direktorica filijale NSZ u Boru je naglasila da su poslodavci na ovogodišnjem Sajmu iskazali potrebu za upošljavanjem više od 800 radnika.

-Sajam zapošljavanja kao aktivna mera zapošljavanja  je dobro mesto susreta između poslodavaca i nezaposlenih lica gde na jednom mestu osobe bez posla mogu da predaju više radnih biografija kod poslodavaca. Želim da nezaposlena lica nađu posao a da poslodavci pronađu adekvatne radnike-kazala je Načićeva.

Aleksandar Milikić

Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora je naglasio da je razvoj privrede i industrije u Boru doprineo da se uvek traži radnik više.

– Statistika pokazuje da je 2011.godine broj nezaposlenih  bio oko 8500, 2018. je na evidenciji bilo 4500, a 2023. je 2900 nezaposlenih sugrađana od čega 1300 starijih od 50 godina i 1100 na birou ima nekvalifikovanih.  Dobri su i podaci koji ukazuju da danas na evidenciji NSZ mlađe populacije od 18 do 35 godina skoro da nema. To je ono što je za nas ponos. U narednom periodu kroz aktivne mere zapošljavanja  koje sprovodimo, grad Bor će se aktivnije uključiti da teže zapošljivim grupama koje nisu iz struke rudarenja , a to su trgovci, ekonomisti, i svi oni kojima je neophodno radno mesto, omogući otvaranje novih radnih mesta. Najavljujem i otvaranje šoping centra koji će zaposliti 150 ljudi, uglavnom žena,  a uskoro će se čuti i za još nekoliko privrednih subjkeata koji će doći u Bor i zaposliti ljude-rekao je Milikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *