ZA NEDELJU DANA OD KORONE PREMINULO 11 BORANA

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara, na teritoriji grada Bora na virus korona pozitivno je još 35 osoba i trenutno je, ukupno, 708 aktivnih slučajeva virusne infekcije. Kako je saopštio gradski Štab za vanredne situacije, oporavile su se 24 osobe, dok su dve osobe preminule od posledice virusa korona.

-Samo u poslednjih nedelju dana je 11 osoba obolelih od korone preminulo, od kojih je samo dvoje bilo vakcinisano. Virus neće proći tek tako, i imamo dve varijante: jedna je da se vakcinišemo i budemo bezbedni, stvorimo antitela a drugi da dobijemo virus a onda dođemo u situaciju da ako nismo vakcinisani, da se  borimo za život. Apelujem na sugrađane da se vakcinišu jer je to jedini način da se svi zajedno zaštitimo  i da stvorimo kolektivni imunitet – kazao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

On je naglasio da je od početka pandemije na teritoriji grada preminulo 220 osoba. Trenutno je na kovid odelenjima Opšte bolnice u Boru hospitalizovano 74 bolesnika.

-Trend povećanja broja pacijenata obolelih od korone, kojima je potrebna hospitalizacija je primećena od pre mesec i po dana. Nažalost,  imamo četvoro na respiratorima, troje na visokim procentima kiseonika i 36 na kiseoničkoj potpori. Same  brojke govore koliko je situacija ozbiljna. Apelujemo na ljude da budu odgovorni i prema sebi i prema drugima i da se vakcinišu – kazao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice Bor.

Prema rečima epidemiologa Javorke Stankulić, epidemiološka situacija u gradu Boru je nepovoljna.

-Veliki je broj dnevno pozitivnih na kovid, u poslednjih nedelju dana smo beležili između 55 i 65 pozitivnih, uzrasta od 40 do 60 godina, i reč je o radno aktivnom stanovništvu. Trenutno je 59 dece zaraženo, od čega je manje od 20 predškolskog uzrasta a  ostalo su deca školskog uzrasta. Najveći broj obolelih je nevakcinisan. Dostigli smo procenat kompletno vakcinisanih oko 44 posto. Potrebno je da se uozbiljimo , a najvažnija mera je vakcinacija i to je jedina sigurna mera koja nas može spasiti, olakšati tegobe, jer svi koji su vakcinisani prođu sa lakšim simptomima, i dođu do ozdravljenja, i najbitnije je da ne završe na respiratoru i sa težim komplikacijama-kazala je dr Stankulić.

Na današnjoj konferenciji za novinare je naglašeno da neće biti uvođenja dodatnih epidemioloških mera, kao i da će inspekcija pojačati rad na kontrolisanju poštovanja epidemioloških mera u objektima. Punkt za vakcinaciju nalazi se u službi patronaže u Domu zdravlja, a vakcinacija se sprovodin i u selima u tamošnjim ambulantama. Od sutra počinje i vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *