ZA PUNO UČEŠĆE OSI U DRUŠTVU

“OSI na lokalnoj političkoj sceni” (16)

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3.decembra svake godine,   u sali Gradske skupštine grada Bora organizovan je prijem udruženja koje okupljaju osobe sa invaliditetom, na kome su razmatrani najveći problemi sa kojima se susreću OSI kao i mogućnosti za njihovo rešavanje.  U gradu Boru je nedavno oformljen Savet za unapređenje položaja OSI, što je prilika da i osobe sa invaliditetom ravnopravno učestvuju u donošenju odluka važnih za njihov život.

-Bitno je da nije samo današnji dan njihov, i da se  trudimo da svaki dan ulepšamo funkcionisanje i  život osoba sa invaliditetom. Oformili smo Savet koji okuplja udruženja OSI, kako bismo saslušali njihove probleme i videli šta je to što možemo brzo da rešimo,  i za 2022.godinu smo izdvojili pet miliona dinara s tim da taj iznos može biti promenjen i uvećan. Važno nam je, da u saradnji sa njima, napravimo listu priroiteta i krenemo da rešavamo probleme, koji se, pre svega   odnose na pristupačnost: izgradnja rampi, kupovina  gusenica, obeležavanje parking prostora. Grad, takođe,  putem konkursa za nevladin sektor izdvaja sredstva za udruženja –kazao je Dobrica Đurić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku.

On je istakao važnost da sve lokalne samouprave osnuju Savete za bolji položaj OSI, jer samo na taj način, u direktnoj komunikaciji sa osobama sa invaliditetom,  se prepoznaju njihove potrebe i na adekvatan način rešavaju problemi.

– Mislim da je veoma važno osnivanje saveta u gradovima i opštinama jer na taj način, u interakciji sa tim osobama, saznajemo šta je njima najpotrebnije, i možemo odmah da reagujemo. Važno je da menjamo odnos prema tim ljudima, kroz medije, i kroz stalnu priču o njihovim potrebama, da naši sugrađani shvate da su oni ravnopravni članovi društva i da moramo da im pomognemo na svaki način. Sredstva koja izdvajamo i koja ćemo značajno uvećati naredne godine idu u tom pravcu da osobe sa invaliditetom imaju prioritet prilikom zapošljavanja, kroz sve mere koje grad promoviše, a to su: samozapošljavanje, javni radovi, stručna praksa i  subvencije za nova radna mesta-dodao je Đurić.

Ksenija Žikić, savetnik  za zapošljavanje osoba sa invaliditetom  Filijale NSZ u Boru, naglasila je da najteže do posla dolaze lica sa lakšim mentalnim smetnjama.

– Oni koji su  fizički sposobni su ove i prošle godine došli do zaposlenja. Problem je što na evidenciji NSZ u poslednjih 20 godina imamo ljude koji imaju umerene ili lakše mentalne smetnje, i njima treba jedno socijalno preduzeće, prilagodljivi zadaci uz stalno mentorstvo.  Treba razmišljati i u tom pravcu o otvaranju  ogranka nekog preduzeća koje bi se bavilo izradom nekih dopunskih stvari, gde bi i ove osobe mogle da se uposle –   kazala je Žikićka.

Saša Đorđević, koordinator dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju “Mozaik” je kazao da je u prethodnom periodu puno toga urađeno na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom ali da isto tako predstoji još puno posla.

-Mnogo toga je urađeno u prethodnom periodu kako bi se pomoglo osobama sa invaliditetom, međutim, ima još puno stvari koje treba uraditi.  Najvažnije od svega je da osobe sa invaliditetom znaju da su deo ovog grada i da budu zadovoljni. Cilj je da se u potpunosti razbiju predrasude koje su zastupljene kada je reč o ovim ljudima, i moram reći da predrasuda poslednjih nekoliko godina ima sve manje,  jer  građani shvataju da su i oni deo društva-izjavio je Đorđević.

Jelica Nikolić, lični pratilac ispred udruženja “Aurora” je naglasila da je u poslednje četiri godine primećen trostruko veći broj dece obolele od autizma.

Projektni tim nedeljnika “Timočke”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *