ZA PUNU AFIRMACIJU NAJSTARIJEG RUDNIKA

Opština Majdanpek je započela u novembru 2018.godine izradu Plana detaljne regulacije za arheološko nalazište Rudna glava, za koji se deo sredstava obezbeđuje kroz saradnju sa Evropskom unijom kroz program PRO, nakon javnog poziva za podnošenje predloga za izradu planova detaljne regulacije.

Izrada ovog planskog dokumenta poverena je „Juginusu“ Beograd koji je tako dobio zadatak da se za jedno od značajnijih arheoloških lokaliteta, ranoeneolitski rudnik bakra Rudna glava, jedan od najstarijih u Evropi i najstariji na Balkanu, uradi više od privremene zaštite koju trenutno ima u roku od 18 meseci i kroz postupke koji su definisani Zakonom o planiranju i izgradnji. Jer, iako nije najveći, ovaj rudnik predstavlja reprezentativan arheometalurški spomenik u čijim oknima je kao otisak u svežoj glini očuvana najstarija tehnologija dobijanja bakra. Ovaj lokalitet poseduje uz pokretni materijal i kulturne slojeve, od prvih vinčanskih rudara i Rimljana do rudarenja u Srednjem veku, zbog čega je registrovan kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, ali još uvek nije doživeo turističku afirmaciju koja mu zbog karakteristika pripada.

Procenjeno je da su zaštita, održivo korišćenje i razvoj nepokretne kulturne baštine preduslovi za afirmaciju lokaliteta Rudna glava kao turističke destinacije opštien Majdanpek i Donjeg Podunavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *